I TO JE HRVATSKA: Za porez državi duguju milijune i – nikom ništa

Na listi poreznih dužnika nalazi se ukupno 35.912 poreznih obveznika, koji državi na ime poreza, doprinosa, carina i trošarina te koncesijskih naknada duguju nešto više od 8,5 milijardi kuna, što je na godišnjoj razini smanjenje broja obveznika za 4,54 posto, a njihova duga za 5,24 posto, objavila je Porezna uprava.

Još otkako je pod Slavkom Linićem kao ministrom financija 2012. objavljena prva lista srama poreznih dužnika, na vrh popisa građana koji duguju porez iskočio je stanoviti Zvonimir Staničić. I ostao do danas.

Tada kao 61-godišnjak s prijavljenim prebivalištem u Maloj Peratovici kraj Grubišnog polja natukao je nevjerojatan dug od 61.442.615,17 kuna.  Od te 2012. pa sve do danas ime Zvonimira Staničića provlači se kroz sve objavljene liste srama do danas. Prema popisu koji je Porezna uprava objavila 31. listopada ove godine, Staničić, sada prijavljen u Zaprešiću, dužan je 81.492.891,70 kuna, piše Dnevnik.hr.

Nešto više od 41 milijuna kuna dužan je Željko Žužić. I njega je javnost imala prilike upoznati, kao krunskog svjedoka u postupku protiv bivše sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić Merzel.

U dogovoru s tužiteljstvom u državni proračun trebao je uplatiti 37,6 milijuna kuna protupravno stečene imovinske koristi. Rok za isplatu tog novca istekao je u srpnju 2019. U suprotnom Žužić bi trebao u zatvor, no kazna mu unatoč tome još nije naplaćena.

Među tvrtkama, na vrhu popisa nalazi se Damex gradnja d.o.o. u stečaju s nestvarnih 186.907.118,03 kuna duga. Riječ je o tvrtki Marinka Mikulića, nekadašnjeg kralja papira, vlasnika Pan tvornice papira Zagreb.Marinko Mikulić za sebe s ponosom govori da spada među osnivače HDZ-a, a na suđenju u aferi Fimi media tvrdio je kako je HDZ-u u gotovini donirao 1,3 milijuna kuna, pisao je 2016. Telegram.

CALM BROOK d.o.o. u stečaju druga je na popisu, s 98,4 milijuna kuna duga. Tvrtka je registrirana za trgovinu na veliko odjećom i obućom, u vlasništvu je Deana Kolundžića. Ona nije predugo na listi srama, ali samo zato što je osnovana tek 2018. s temeljnim kapitalom od 20.000 kuna.

Na listi dužnika nalaze se i neka imena iz nogometa, odvjetnici, novinari… Ne treba posebno ni podsjećati kako u uređenim državama zbog poreznih dugovanja i mešetarenja na tu temu iza rešetaka završavaju i najpoznatija svjetska imena od sportam glazbe, pa do politike.