I TO JE HRVATSKA: Osuđeni za korupciju u Saboru predlažu strategiju protiv korupcije

Sjednica Sabora nastavljena je raspravom o Prijedlogu strategije sprječavanja korupcije za razdoblje od 2021. do 2030. godine.

Izvor: Media servis

Predlagateljica je Vlada RH, a u tome vidi zanimljivost Marin Miletić iz MOST-a. Tražio je stanku te obrazložio.

“Na jedan način „argumentum ad absurdum” mi je situacija da ćemo danas razgovarati o strategiji o korupciji, a predlažu ju oni koji imaju iskustva s korupcijom. Ja sam u procjepu, sve u meni govori da oni koji imaju iskustva s korupcijom ne bi trebali predlagati strategiju o korupciji.”

Stanku je tražio i SDP-ov šef Peđa Grbin. Podsjetio je da se o toj točci trebalo raspravljati prošlog tjedna, baš kada je stigla pravomoćna presuda Sanaderu i HDZ-u za korupciju u aferi Fimi Medija.

“A onda na dan kad je objavljena presuda zbog korupcije i to upravo vladajućoj stranci, upravo na taj dan odlučili ste to maknuti. Da li je to koincidencija ili nije, ostavljam svakome da presudi sam, ali činjenica je da u tjednu kada je HDZ osuđen za korupciju vi o korupciji u Saboru niste htjeli raspravljati.”

Osvrnuo se i na situaciju s Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa. Vama je borba protiv korupcije samo riječ, rekao je Grbin.”Ne da donosimo mjere koje bi trebale spriječiti korupciju, već onim alatima koji su se pokazali učinkoviti, a to je rad Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, ukidamo najvažniju ovlast. Umjesto da Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa eutanaziramo, kao što vi iz vlasti predlažete, vi bi trebali dodijeliti veće ovlasti.”

Stanku je tražila i bivša predsjednica povjerenstva, danas zastupnica Kluba GLASA i Centra, Dalija Orešković.

“Nije nikakva novost reći da je Hrvatska potonula pod teretom korupcije. Istraživanje Tade Jurića, docenta na Katoličkom sveučilištu pokazuju da je korupcija glavni razlog iseljavanja naših stanovnika, stoga bi ovaj dokument koji nazivamo strategija u sebi trebao sadržavati put i smjer kuda bi zapravo Hrvatska trebala krenuti, kamo ići. Ovaj dokument to ne donosi.”