I TO JE HRVATSKA: Dokazano – od Osijeka do Erduta brže biciklom nego vlakom!

Od prosinca 2020. će se, sudeći prema Nacrtu voznog reda 2020./2021. HŽ Infrastrukture, u posjed kojega je došao Glas Slavonije, smanjiti brzina vlaka na relaciji Osijek – Erdut, i to na samo 20 km/h!

Konkretno, u Nacrtu stoji da se zbog potpune dotrajalosti pružnog gornjeg ustroja i nemogućnosti održavanja za siguran promet postojećom brzinom, dopuštena infrastrukturna brzina na dionici Dalj – Osijek, Donji grad smanjuje s 30 km/h na 20 km/h za oba vozna smjera.

Ne pretjerujemo kada kažemo da će najavljena vožnja biti sporija od vožnje biciklom. To je jučer dokazao urednik Glasa Slavonije Ivica Korman (56) koji je odvezao rutu do Erduta biciklom, za što mu je trebalo sat i 14 minuta. Bude li vlak vozio 20 km/h, kaže Korman, trebat će mu sat i pol, odnosno doći će 16 minuta kasnije nego što će do željezničkoga kolodvora doći biciklist.

Nakon najave ukidanja tzv. noćnoga vlaka iz Osijeka za Zagreb, ovo je, rekli bismo, još jedna pljuska HŽ-a Slavoniji, a koja je razljutila i načelnika općine Erdut Jugoslava Vesića, koji kaže da se željeznički promet u ovom dijelu Hrvatske sustavno uništava.

– Naravno da sam ogorčen, kao i stanovnici na ovom području, jer nas HŽ šikanira. Takve se stvari rade sustavno, i to kao dugogodišnji načelnik mogu slobodno reći. Ovo je još jedna potvrda da nitko nije zainteresiran za ulaganje u željeznicu koja je svakako jeftinija od, primjerice, autobusa – kaže Vesić i potkrepljuje svoje tvrdnje činjenicom da je sufinanciranje učenika za željeznički prijevoz jeftinije četiri puta nego za vožnju autobusom.

Komentiraj