I DALJE U FOTELJI: SOA i DORH istražuju mailove – ministrica Dalić: “Neću dati ostavku!”

martna dalić

Mailovi ministrice gospodarstva Martine Dalić i dalje su glavna politička tema u Hrvatskoj. Premijer je i dalje brani. Plenković kaže da nije slučajno što je afera buknula baš na dan kad je primao važnu europsku nagradu i dogovorio veliki intervju za više medijskih kuća.

Piše: Branimir Zekić (Media servis)

Ipak, konkretnije odgovore na sporne ministričine mailove traže koalicijski partneri, s kojima je premijer u Banskim dvorima održao sastanak.

Ministrica Martina Dalić i dalje je na meti brojnih novinarskih pitanja. Nije izravno odgovorila zašto je u Saboru u veljači tvrdila da nema nikakve veze s odvjetnikom Borisom Šavorićem, iako su objavljeni mailovi potvrdili da je upravo s njim radila na lex Agrokoru.

“Upoznala sam ga u kontekstu onoga što sam vam govorila. Političkog dogovora da se u analizi iznalaženja rješenja za ovaj problem, angažiraju nezavisni stručnjaci i konzultiraju i kontaktiraju koji imaju o tome nešto za reći”, izjavila je ministrica Martina Dalić.

Tvrdi da je ne brine ni to što e-mail prepisku provjerava i Državno odvjetništvo.

“Ako bilo tko ima potrebu od službenih institucija išta provjeriti meni to nije nikakav problem. Jer ono što sam ja radila, radila sam na iznalaženju rješenja za najveću krizu koja je Hrvatsku pogodila od osamostaljenja. U tome procesu sam imala iznimno malo vremena”, izjavila je Dalić.

Na nekoliko uzastopnih pitanja hoće li dati ostavku ministrica odgovara da neće. Za aferu s mailovima proziva medije.

“Sadržajem tih mailova hrane najniže strasti. Ja bih isto tako mogla reći da bi i meni bilo jako zanimljivo vidjeti sadržaj vaših mailova. I sigurno bi tu i za mene i za širu javnost bilo jako zanimljivih stvari”, rekla je Dalić.

Koja je sudbina ministrice, teško je razaznati iz današnjih izjava premijera koji joj je još jučer davao bezrezervnu podršku.

“Sada se bavimo, prema mom sudu, greškama koje su nastale u procesu. Ako su one namjerne onda će netko odgovarati. Ako nisu, idemo dalje”, izjavio je premijer Plenković. Premijer, baš kao i njegova ministrica, smatra da objava mailova nije slučajna.”Zašto su baš mailovi izašli na dan kad ja dajem veliki intervju i kad primam europsku nagradu? Što ih nisu pustili prije ako su ti isti mailovi dostupni nekome, nego su baš tad čekali? Dakle, sve je otkestar, sve je tajming. Sve je drama. Ali mi se s time nosimo. Nosim se svaki dan”, istaknuo je Plenković.

Što namjerava dalje i hoće li najspominjanija ministrica ostati u Vladi, trebao je objašnjavati i koalicijskim partnerima. Sastanak u Banskim dvorima trajao je sat i pol.

“Andrej Plenković kad predsjednik Vlade ima našu podršku. Ali očekujemo rješenje problema. Očekujemo da se odvoji šuma od drveta, žito od kukolja. I mislim da ne mogu biti jasniji”, kazao je predsjednik HSLS-a Darinko Kosor.”Sljedeći tjedan se nalazimo ponovno, razgovaramo o tome dokud smo stigli s važnim procesom za zemlju, a to je postizanje nagodbe. I drugo, razgovaramo gdje je i na koji način napravljena kontaminacija u tom procesu”, izjavio je Milorad Pupovac.

A na sljedeći sastanak pozvani su i izvanredni povjerenik Fabris Peruško i njegova zamjenica. Pupovac na upit bi li on smijenio ministricu Dalić, daje dvoznačan odgovor.

Iz redova najvećeg koalicijskog partnera, HNS-a, ponavljaju da im je od slučaja Dalić važnije da se nagodba u Agrokoru postigne u roku.”Mi želimo poslati odgovornost prema tom procesu. A što se tiče političke odgovornosti o tome će se razgovarati o tome će se razgovarati i sljedećih dana, a mislim i nakon 10. srpnja kada očekujemo postizanje nagodbe”, zaključio je predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak.

Portal Index danas je objavio novu ministričinu prepisku u kojoj je odvjetnik Šavorić priznao da je u ‘konfliktu interesa‘ i tražio da to ostane tajna. Problem je bio taj što je Šavorić u vrijeme dok je sudjelovao u izradi zakona zastupao rusku VTB banku, koja je jedan od vjerovnika Agrokora. Sporne mailove istražit će i Središnja obavještajna agencija, najavio je naravnatelj SOA-e Daniel Markić.