HRVOJE KLASIĆ: Ne smije se izjednačavati nacizam i komunizam

Europski je dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima, a povijesničar Hrvoje Klasić za Media servis ističe da je dobro i da se trebamo prisjetiti svih režima koji su na bilo koji način ugrožavali ljudska prava, bili nedemokratski i činili masovne zločine. ‘‘Ali kod nas se s tim politizira‘‘, ističe.

Izvor: Media servis

‘‘Ne mislim da treba izjednačavati nacifašističke režime i komunističke zbog toga što su unutar komunizma postojale velike razlike. Kao povjesničar i kao netko tko je živio u to vrijeme, mislim da život u Bugarskoj i u Sovjetskom savezu nije bio jednak onome u Hrvatskoj. S druge strane bojim se da je upravo to intencija u Hrvatskoj – izjednačavanje komunizma i fašizma‘‘.

Mnogi ovaj dan doživljavaju kao poligon za desničarske skupine kako bi se minimalizirali zločini počinjeni u NDH i da bi se Tito izjednačio sa Staljinom.

‘‘Europski parlament kad je donosio i tu i druge deklaracije, uvijek je rekao da treba poticati istraživačke projekte da se suočavanje s prošlošću doista odrađuje na jedan znanstveni način. Međutim to se kod nas ne radi već 30 godina. EP kaže i da treba uzeti u obzir različite prakse i različita iskustva jer život pod Ceauşescuom ili pod Staljinom nije bio jednak životu u Jugoslaviji‘‘.

Dan antifašističe borbe se obilježava zato što se mora i što to EU očekuje, nastavlja Klasić, a sjećanje na žrtve Bleiburga zato što to doista najveći dio političara želi. Istaknuo je i da se u Hrvatskoj više od 30 godina koketira s ustaštvom i da se od 90-ih ustaše smatraju patriotama, a NDH vječnom težnjom.

“Sam taj spomendan u Hrvatsjkoj nekako se uvijek svede na žrtve komunističkog režima, dakle u samom imenu stoji i nacističkog i fašističkog. To je odličan izgovor, jer mnogi će reći da ustaštvo nije ni fašizam ni nacizam, nego ustaštvo. Tako da mislim da bi bilo dobro da imamo jedan dan koji će ipak biti posvećeni isključivo sjećanju na žrtve ustaštva‘‘.