HRVATSKO NOVINARSKO DRUŠTVO: Bandić se ponio sramotno prema novinarki Dominiković

Hrvatsko novinarsko društvo oštro osuđuje krajnje neprimjereno ponašanje zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića prema novinarki N1 televizije Matei Dominiković.

Priopćenje HND-a prenosimo u cijelosti:

“Najnoviji incident dogodio se nakon što mu je kolegica Dominiković postavila pitanje o smjeni ravnatelja Dječje bolnice “Srebrnjak” Bore Nogala. Umjesto da pristojno odgovori, što mu je dužnost, Bandić se ponovo ponio sramotno te uz verbalno, posegnuo i za fizičkim omalovažavanjem kolegice.

Napominjemo da se zagrebački gradonačelnik prije nekoliko dana također neprimjereno ponio prema novinarki Dominiković, a posebno ističemo seksistički ispad s kraja kolovoza ove godine nakon što mu je postavila niz pitanja o zagrebačkom GUP-u. Tada je uslijedio skandalozan odgovor: “Da vi znate kako vi mene rajcate. Kako vi mene veselite, kako vi mene zabavljate. To je strašno.”

Upozoravamo da su meta Bandićevih napada bile i kolegice i kolege s Hrvatskog radija, HTV-a, RTL-a i Nove TV, a posebno nas zabrinjava što se najčešće okomljuje na novinarke. Ponovo naglašavamo kako je pravo novinara postavljati pitanja, a dužnost političara na njih odgovoriti. Ne pristajemo na to da nam se onemogućava pravo na rad. Također podsjećamo kako su HND i Sindikat novinara Hrvatske zbog sve učestalijeg vrijeđanja novinarki i novinara koje dolazi od političara prije nekoliko mjeseci pokrenuli kampanju „Samo odgovorite na pitanje“.

HND još jednom poziva sve novinarke i novinare da ne dopuste vrijeđanje te da pokažu solidarnost kada političari i druge javne osobe napadaju njihove kolegice i kolege”.

Komentiraj