HRVATSKI LIJEČNIČKI SINDIKAT: Premijeru, nemojte omalovažavati naš rad – riješite probleme!

Hrvatski liječnički sindikat (HLS) u subotu se oglasio priopćenjem u kojem kaže kako su negativno iznenađeni izjavom premijera Andreja Plenkovića o visokim liječničkim plaćama, ocijenivši da je premijer liječnički rad grubo omalovažio i podcijenio.

Njihovo priopćenje donosimo u nastavku:

“SASLUŠATI I RIJEŠITI PROBLEME U ZDRAVSTVU UMJESTO OMALOVAŽAVANJA I PODCJENJIVANJA”

Hrvatski liječnički sindikat (HLS) neugodno je iznenađen jučerašnjom neprimjerenom izjavom premijera Plenkovića kojom se liječnički rad i angažman grubo omalovažavaju i podcjenjuju.

Pojedinačne visoke place liječnika očito ciljano objavljene u nekim medijima, rezultat su prekovremenog rada liječnika i odricanja kako bi se, posebice u manjim bolnicama kojima kronično nedostaje liječnika, održao zdravstveni sustav i dostupnost zdravstvene zaštite.

Podsjećamo kako već dugi niz godina, kroz više mandata različitih vlada, liječnici nemaju svog legitimnog predstavnika u kolektivnom granskom pregovaranju za svoje uvjete rada i plaću jer je Hrvatskom liječničkom sindikatu reprezentativnost uskraćena već 8 godina Zakonom o reprezentativnosti.

Zadnjih nekoliko godina, Hrvatski liječnički sindikat bezuspješno pokušava dobiti priliku premijeru Plenkoviću iznijeti problematiku hrvatskog zdravstva, položaja i statusa liječnika, jer je evidentno da u istu nije adekvatno upućen od strane ministra zdravstva.

Predsjednik Vlade je u jučerašnjoj izjavi namjerno zaboravio izreći da priznavanje reprezentativnosti HLS-u ne košta ništa, jer ni na koji način ne može opravdati prazna obećanja koja slušamo već 6 godina.

Bez namjere omalovažavanja bilo kojeg zaslužnog pojedinca ili udruge, ali vremena za audijenciju estradnih umjetnika premijer Plenković ima, za hrvatske liječnike nema!

Podsjećamo nadalje kako su dvije epidemijske godine liječnici uz drugi medicinski kadar, bespogovorno i savjesno odrađivali sve zahtjeve na različitim radilištima, za “pljesak” i sramotnu tzv. COVID nagradu, a kroz te dvije godine stale su sve pokrenute inicijative liječničkih udruga za pravnim rješavanjem statusa liječnika.

Najnovija Uredba Vlade o koeficijentima koja je selektivno riješila koeficijente maloj skupini zdravstvenih radnika, ne rješavajući problematiku nekoliko najnužnijih nelogičnosti u koeficijentima, koeficijenata užih i usmjerenih specijalista, voditelja odjela – subspecijalista, specijalista primarne zdravstvene zaštite i niskih koeficijenata specijalizanata, pokrenula je kao nikada prije liječnike u Republici Hrvatskoj da udruženi zaštitimo dostojanstvo liječničke struke i time zadržimo liječnike u Hrvatskoj na dobrobit svih građana.