HRVATSKA UZVRAĆA: Policija šalje 11 prijava slovenskim ribarima

policija, hrvatska, patrolni brod

Savudrijskim ribarima stigle su najavljene slovenske kazne zbog, kako tvrdi tamošnja policija, ‘‘ilegalnog prelaska crte razgraničenja u zaljevu‘‘. Na potezu je hrvatska strana, dok ribari očekuju obećanu zaštitu države.

Piše: Vlatka Koren

Na adresu Diega Makovca i supruge Franke stiglo je čak 14 kazni od po 500 eura, ukupno 7 tisuća eura. Kaznu od 500 eura dobio je i Ecio Kocijančić, no on je također neće platiti.

‘‘Znači, poštar je jutros donio samo taj plaćilni nalog za tu kaznu i ja sam dobio za sedam puta, sedam dana što sam išao preko te crte i moja supruga koja je bila sa mnom na plovilu kao registrirani radnik. I svatko od nas po 500 eura kazne, ako platimo odmah je 250 eura za svaki po njima ilegalni prelazak granice‘‘, rekao je Makovac.

‘‘Načelnik policije iz Pule je došao, predali smo mu te kazne i on će ih proslijediti dalje. A ništa, imamo vremena 8 dana za platiti tu kaznu. Platiti nećemo. Pričekat ćemo da vidimo. Mislim da će oni to riješiti, da neće biti ništa od toga vjerojatno. A mi ćemo dalje loviti kao i do sada. Nažalost, sad ribe ima manje. Ali dok smo na našem, lovimo dalje i onda ćemo vidjeti‘‘, rekao je Kocijančić.

Ribari su o kaznama odmah obavijestili MUP i ministra Tolušića koji u Bruxellesu sudjeluje na Vijeću ministara za poljoprivredu i ribarstvo EU. Idućih dana očekuju sastanak s predstavnicima Vlade oko konačnog rješenja, jer ovako dalje ne mogu, kaže Makovac.

‘‘Oni će to riješiti na njihov način diplomatski. Kako će to riješiti ne znam, nije više naša stvar. Za mene možda nema smisla novi sastanak u Zagrebu ili da vidimo rješenje. Mora se pod hitno nešto poduzeti, jer u ovim uvjetima se ne može raditi‘‘, kaže Makovac.

U međuvremenu, ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić najavila je iduće poteze.

‘‘Žalimo da je slovenska strana slanjem kazni prekršila dosadašnji dogovor o izbjegavanju incidenata. I u zaštiti našeg teritorija prisiljeni smo odgovoriti istom mjerom tako da će hrvatska policija danas poslati prvih 11 prekršajnih prijava slovenskim ribarima. Naši ribari se ne trebaju brinuti. U skladu s dogovorom koji je postignut s hrvatskim institucijama pružit ćemo svu pravnu pomoć koja je potrebna kako bi iznašli rješenje za ovu situaciju u kojoj su se našli‘‘, izjavila je ministrica Pejčinović Burić.

MVEP je na subotnju slovensku objavu budućih kazni ribarima te najavu zabrane ulaska u zemlju uzvratila diplomatskom notom i također najavila kazne za slovenske ribare. Podsjetimo, Slovenija ustraje da joj arbitražom pripada većina zaljeva i ne priznaje privremeno razgraničenje po sredini Savudrijske vale.

Hrvatski ribari u svemu nalaze i predizbornu pozadinu, budući da Sloveniju u lipnju očekuju parlamentarni izbori.

PISALI SMO:

RIBARIMA STIGLE KAZNE: Slovenci supružnicima poslali “čestitku” od 7.000 eura! – čitajte OVDJE.