HRVATI VOLE NOVE JURILICE: Stopa rasta prodaje gotovo tri puta veća od prosjeka EU

Prodaja automobila u EU ponovo je snažno porasla u travnju, a u Hrvatskoj stopa rasta bila je gotovo tri puta veća od europskog prosjeka, pokazalo je u srijedu izvješće udruge proizvođača ACEA.

U travnju je u 26 zemlja EU-a, bez Malte, registrirano 808.188 novih automobila, za 17,2 posto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, utvrdila je ACEA.

U ožujku prodaja je poskočila za 28,8 posto., najviše od svibnja 2021. godine. U skupini vodećih tržišta najviše je u travnju porastao broj registriranih novih automobila u Italiji i Francuskoj, za 29,2 odnosno 21,9 posto, piše Poslovni dnevnik.

Dvoznamenkastu stopu rasta bilježila je i Njemačka, od 12,6 posto. Najskromnije je porasla prodaja u Španjolskoj, za 8,2 posto.

U Hrvatskoj je u travnju, prema podacima ACEA-e, registrirano 6.125 novih automobila, za 44 posto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. U ožujku njihov je broj porastao za 61,5 posto.

U razdoblju od siječnja do travnja tržište osobnih automobila EU-a poraslo je za 17,8 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, uz registriranih 2,5 milijuna vozila, utvrdila je ACEA.

U skupini vodećih tržišta najviše je u prva četiri ovogodišnja mjeseca poskočila prodaja u Španjolskoj, za 33,7 posto.

Slijede Italija i Francuska s rastom prodaje od 26,9 odnosno 16,7 posto. Najskromniji rast bilježila je Njemačka, po stopi od 7,9 posto, i dalje skromnoj u usporedbi s ostatkom ‘četvorke’.

U Hrvatskoj su u razdoblju od siječnja do travnja, prema ACEA-inim podacima, registrirana 19.284 nova automobila, za 38,8 posto više nego u istom lanjskom razdoblju.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!