HRVATI, VJERA I CRKVA: Vjernika je sve manje, ali i sve manje povjerenja u Crkvu

Objavljeno je to u najnovijem istraživanja o religijskim promjenama u hrvatskom društvu od 1999. do 2018. godine.

Na reprezentativnom uzorku autori, profesori sociologije Krunoslav Nikodem s Filozofskog fakulteta i Siniša Zrinščak s Pravnog fakulteta, su ustanovili kako se u gotovo dva desetljeća smanjio broj vjernika koji redovito prakticiraju vjeru, a posebno je drastičan pad povjerenja u Crkvu kao instituciju.

Tako je krajem prošlog stoljeća povjerenje u Crkvu imalo gotovo 63 posto građana, dok se lani taj postotak srozao na svega 38 posto, što znači da tek svaki treći građanin na Kaptol gleda s povjerenjem.

Promijenile su se i navike vjernika pa je tako 1999. redovito misu pohodilo 31 posto vjernika, a 20 godina kasnije svega 22,5 posto, dakle svaki peti građanin ide na vjerske obrede redovito.

Rimokatolicima se 1999. smatralo 86,3 posto ispitanih, lani njih šest posto manje. Porastao je broj građana koji se ne smatraju pripadnicima nijedne vjere, s njih 11,3 posto na 17,9 posto. Više je deklariranih ateista, 5,4 posto u odnosu na 2,9 posto prije 20 godina.

molitva, krunica

“S jedne strane imamo 40 posto ljudi koji idu u Crkvu gotovo nikada ili jako rijetko, s druge strane imamo 35 posto vjernika koji idu redovito u Crkvu i koji su jako povezani s crkvenim učenjem. Dakle, imamo jednu polarizaciju, ja bih rekao 40 prema 35 vrlo distanciranih vjernika i vrlo intenzivnih vjernika. Dakle imamo polarizaciju, odnosno normalizaciju stanja koja se dogodila od 1999. do 2008.”, rekao je jedan od autora istraživanja Siniša Zrinščak, profesor sociologije na Pravnom fakultetu u Zagrebu.

Komentar na ove, za Crkvu dosta zabrinjavajuće rezultate Vijesti.hr potražili su i na Kaptolu.

“Prema istraživanju se vidi da je porast kod mladih veći nego što je nekad bio, znači da je budućnost pozitivna”, komentirao je kratko kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački.