HRVATI U SRBIJI: Vlada povećava ulaganja u njihove važne projekte

Podijelite članak

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je u Banskim dvorima predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i zastupnika u Narodnoj skupštini Republike Srbije Tomislava Žigmanova te novoizabranu predsjednicu Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji Jasnu Vojnić, kao i izaslanstvo HNV-a.

Na sastanku se rapravljalo o mnogim temama vezanim za hrvatsku nacionalnu manjinu u Srbiji.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je danas u Banskim dvorima predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) i zastupnika u Narodnoj skupštini Republike Srbije Tomislava Žigmanova te novoizabranu predsjednicu Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) u Srbiji Jasnu Vojnić, kao i izaslanstvo HNV-a. Uz predsjednika Vlade bili su državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas te državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković čestitao je novoizabranoj predsjednici Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasni Vojnić, istaknuvši da je poštivanje prava i položaj hrvatske nacionalne manjine u Srbiji važno pitanje za hrvatsku Vladu. U tom pogledu, naveo je kako se kroz Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova daje podrška projektima za hrvatsku nacionalnu manjinu u Srbiji.

Izrazio je spremnost hrvatske Vlade da u narednom razdoblju poveća izdvajanja za konkretne projekte koji su važni za položaj hrvatske zajednice od 58 tisuća članova u Srbiji, kao i zaštitu hrvatskog kulturnog identiteta. Zastupnik Žigmanov i predsjednica HNV-a Vojnić izvijestili su o dijalogu koji od početka prošle godine vode s najvišim razinama vlasti Republike Srbije. Posebno su izdvojili važnost ostvarivanja boljih mogućnosti obrazovanja na hrvatskom jeziku i pismu, kao i adekvatne zastupljenosti pripadnika hrvatske manjine u predstavničkim tijelima na državnoj, pokrajinskoj i lokalnoj razini.

Založili su se i za uključivanje hrvatske zajednice u Srbiji u prekogranične projekte koji se financiraju iz europskih fondova.

Komentiraj