HODOČASNIK IZ RIJEKE: Križ donosimo na Markov trg – možda ga uzme netko iz Vlade

Podijelite članak
Foto: Screenshot/Youtube
Foto: Screenshot/Youtube

Saša Pavlić već četvrti dan hoda iz Rijeke prema Zagrebu noseći sa sobom veliki drveni križ. Tim činom želi ukazati na probleme s kojima se susreću roditelji djece oboljele od rijetkih bolesti, za čije lijekove država nije osigurala novac.

Piše: Barbara Bumbak

Iako mu je noga u zaista lošem stanju, Saša nastavlja svoje putovanje, a nada se da će u Zagreb stići sutra oko 11 sati.
“Javio nam se fizioterapeut iz Zagreba. Vidjet ćemo kako će noga bit. Najbitnije je da poruka stigne do Zagreba. Nisam tu bitan ja, volio bih da taj križ netko preda u Vladu tako da to bude kao jedan podsjetnik kad se donose zakoni o djeci”, poručio je Saša.

“Kako je moguće da država ima milijarde za nove zrakoplove, a nema za lijekove za bolesnu djecu?”, pitanje je koje je uputio Vladi, a nada se da će mu interes koji su mediji pokazali pomoći da ono stigne do onih koji donose zakone.

“Jednostavno sam osjetio potrebu da prenesem poruku da se nikad više u ovoj zemlji ne dogodi situacija da neki liječnik roditelju ili djetetu kaže da nema novca za njegov lijek. To je jednostavna poruka koju treba pretočiti u zakon”, dodaje Saša.

Već dva dana križ mu pomaže nositi aktivist Marin Miočić Stošić, a danas im se pridružio još jedan muškarac koji će s njima nastaviti put do Zagreba. Ovo je putovanje puno emocija, a svakodnevno susrećem ljude koji pomažu na razne načine, poručio je Saša.

“Predivni su ljudi koji nas dočekuju, daju nam hranu, piće, grle nas, ljube nas, mole s nama, mole krunicu, hodaju s nama, nose dio puta i taj križ, dolaze roditelji te djece i zahvaljuju nam”, rekao je Saša.

Objasnio nam je da ga suosjećanje s roditeljima oboljele djece tjera da završi ovo putovanje.

“Križni put oni prolaze, ne ja. Naš put traje četiri dana, a onda svatko svojoj kući. Svi imamo djecu koja su zdrava, a oni imaju križni put koji traje po 10, 20 ili 30 godina, svaki dan”, zaključio je Saša.

Cilj je, podsjeća Saša, Markov trg, a hoće li ih ondje dočekati netko iz Vlade i preuzeti križ, još ne znaju. On je na ovo putovanje krenuo spontano, a tako će ga i završiti, poručio je.

Komentiraj