HGSS GOSPIĆA: Tri akcije spašavanja u jednom danu

Gospićki spašavatelji protekli vikend imali su pune ruke posla. Za vikend dežurstvo u kojem su dežurna 4 spašavatelja više ne možemo reći da je opcija već nužna potreba s obzirom da smo u ovoj sezoni od 12. lipnja 2021. gotovo svaki vikend imali intervenciju.

Vikend koji bi prošao nešto mirnije nadopunio je protekli vikend u kojem su spašavatelji intervenirali čak tri puta, priopćili su iz HGSS – a Gospić, a priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Sve je započelo je u subotu u 13.40 sati kada su preko ŽC 112 pomoć zatražilo dvoje mlađih planinara koji su na putu od Šugarske Dulibe prema Baškim Oštarijama (vrijeme hoda 6-7 sati) ostali bez vode. Iako su bili relativno blizu cilja snage niti volje za hodati više nje bilo, dehidracija je učinila svoje. Dežurni tim spašavatelja odmah izlazi na teren i u vrlo kratkom roku dolazi do dehidriranih planinara. Nakon okrijepe i kraćeg odmora nastavili su svoj put do cilja.

Odmah po povratku spašavatelja u bazu točnije u 15.50 stigao je poziv od Hitne medicinske pomoći a radilo se o izlijetanju motociklista s ceste između Brušana i Baških Oštarija. Ovaj put nesreća se nije dogodila na već poznatom zavoju gdje motociklisti izlijeću već na počeku uspona. U samo nekoliko minuta spašavatelji su došli do unesrećenog te zajedno sa timom HMP zbrinuli i transportirali do vozila motociklistu koji je pri padu zadobio teške tjelesne ozljede. Zbog teških ozljeda motociklist je nakon obrade u OB Gospić helikopterom prevezen u KBC Rijeka.

Ali to nije sve, u 17 sati zaprimili smo poziv od PP Novalja, radilo se o prijavi nestanka 81 – godišnjakinje koja se u jutarnjim satima udaljila iz obiteljske kuće u mjestu Stara Novalja.

Nakon kraće pripreme i izrade plana ove potrage spašavatelji se upućuju u Staru Novalju. U prvoj fazi pretraživano je uže ne urbano područje nedaleko od kuće. Kako potraga nije dala rezultate, nastavljena je i idući dan gdje se ponovno pretraživalo područje oko obiteljske kuće ali i šire područje naselja, morski dio te strme litice obale. U potrazi su korišteni svi raspoloživi resursi pa uz ljude koristili su se bespilotne letjelice, psi tragači i brodovi. U potrazi su sudjelovale sve žurne službe; HGSS Stanice Gospić, Split, Dubrovnik, Slavonski Brod, Požega, Vinkovci, Orahovica i Koprivnica, Vatrogasna zajednica Grada Novalje – DVD Novalja, DVD Lun, DVD Barbati, Policija i Lučka kapetanija. Svu logističku podršku osigurao je Stožer CZ Grada Novalje. Uz izniman napor svih sudionika ove potrage i sve korištene resurse i rad u vrlo teškim uvjetima potraga ni drugi dan na žalost nije dala rezultate. Suradnja svih žurnih službi i Stožera CZ Grada Novalje bila je na visokom nivou.

ŠTO reći, KOJU poruku poslati… možda mačke i imaju 9 života ali mi ljudi sigurno NE, zato pazite na sebe i svoje bližnje. Život imamo jedan i čuvajmo ga, slušajmo upozorenja, slušajmo svoje tijelo i ne precjenjujmo svoje sposobnosti, poštujmo planinu i ne podcjenjujmo je NIKADA. Ona nam pruža svu ljepotu i čar prirode i možda nezaboravne trenutke a na nama je samo da budemo ODGOVORNI i uživamo…”