HAMED BANGOURA: Kao pravi prvaci svijeta našu smo budućnost “shebali”

Postoji mnogo razloga zašto smo tu gdje jesmo. Jedan od glavnih razloga je što smo mi prvaci svijeta u varanju države i kad živimo u njoj i kad smo iselili iz nje, kaže Hamed Bangoura, čelnik političke platforme Alternativa 101 i ugledni gospodarstvenik.

U objavi na Facebooku Bangoura pojašnjava kamo nas vodi to što smo prvaci u čudnim disciplinama:

Mi smo prvaci države u podržavanju sive ekonomije, prevarama i kukanju. Prvaci svijeta koji imaju nesreću u sreći da im godišnje ničim izazvano padne s neba 15 mlrd eura od sunca i mora, od kojih 30 tak posto nestane u sivoj zoni. Prvaci svijeta smo u rasprodaji nacionalnih bogatstava bez pravog ključa zašto to radimo. Prvaci svijeta smo i u neradu, skrivanju iza onih koji rade. U svemu smo prvaci svijeta, osim u nogometu. To nas boli više od toga što izumiremo, što smo na rubu egzistencije.

Prvaci svijeta smo u broju članskih iskaznica stranaka po glavi stanovnika. Tako neki skupljaju članske iskaznice, a najcjenjenije su one crvene, narančaste i plave. Možeš ih i kombinirati i onda vaditi po potrebi. Tako ravnateljica Nacionalnog parka Krka ljubi Vrdoljakovu i Plenkovićevu sliku, baš kao i iskaznice HNS-a i HDZ-a. S druge strane, najveći prvaci svijeta smo u tome što dijelimo počasne doktorate kao na traci i nikako da se suočimo s time da sve što se gradi, dijeli ili donira iz gradskih i državnih proračuna, dijele sami građani koji plaćaju poreze, a ne lokalni moćnici ili premijeri koji zbog toga dobivaju prestižne nagrade i doktorate.

Mi smo prvaci svijeta u organiziranju prosvjeda i dolazaka samo na one koji nam se sviđaju, pa onda premijer prima, hvale vrijedno, ali samo u svrhu vlastitog PR-a, one koji mu se sviđaju. Kada prosvjeduju blokirani i ovršeni građani onda nema poznatih faca, nema premijera niti predsjednice na njima. Budimo iskreni, mi smo prvaci svijeta u licemjerju, ortakluku i ne činjenju. Mi smo zapravo prvaci svijeta u ne suočavanju s istinom, a istina je bolna. Istina je da oni rade što hoće, a mi im to dozvoljavamo. Istina je da smo neodgovorni prema sebi, prema svojoj djeci i prema njihovoj budućnosti, jer našu smo odavno, kao pravi prvaci svijeta, shebali.

Komentiraj