GUTERRES UPOZORIO: Sada imamo dosta hrane, problemi bi mogli nastati sljedeće godine

U New Yorku se održava 77. Opća skupština Ujedinjenih naroda na kojoj se raspravlja o svjetskim problemima, a okupila je brojne šefove država.

Izvor: Media servis

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres poručio je da je svijet u velikoj nevolji zbog svega što ga je zadesilo, a pogotovo zbog globalne krize hrane.

Poručio je da je tu krizu potrebno hitno riješiti te je upozorio:

“Sada se hitno moramo pozabaviti globalnim tržištem hrane. Ove godine svijet ima dovoljno hrane, no problem je distribucija, ali ako se tržište ne stabilizira sljedeće godine problem bi mogla biti sama opskrba hranom.”

Na raspravi u Općoj skupštini UN-a sudjelovao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan koji je na početku govora podsjetio na pandemiju koronavirusa i posljedice koja je za svijet ostavila. Dodao je da je nakon pandemije uslijedio ruski napad na Ukrajinu koji je poljuljao daljnju ekonomiju.

“Cijene energije, hrane i sirovina rastu. To stvara ogroman pritisak inflacije i ima značajne posljedice na globalnu ekonomiju i društvenu dobrobit. Ova kretanja su još jednom dokazala koliko je važna sigurnost opskrbe energijom.”

Osvrnuo se i na rusku invaziju na Ukrajinu.

“Sukob u Ukrajini prelazi prag sedmog mjeseca i mislimo da rat nikada neće imati trijumf i da će jedino pošteno biti mirovni proces koji neće imati gubitnika.”