GRADONAČELNIK TOMAŠEVIĆ: Obećali smo promjene i one idu korak po korak

Prošlo je točno godinu dana otkad smo uz vašu pomoć preuzeli upravljanje Zagrebom. Obećali smo pravu promjenu i to isporučujemo, korak po korak.

Napisao je to na Facebooku Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba i u nastavku pojasnio:

Svi smo svjesni da promjene nisu i ne mogu biti brze ni jednostavne – i prije godinu dana smo rekli da stvari neće ići preko noći, ali zajedno možemo ostvariti nevjerojatne potencijale ovog grada. Zato što radimo velike promjene, imamo i velike otpore. Ali nema tih pritisaka radi kojih bi odustali.

U prvoj godini mandata postavili smo dobre temelje za dugoročne promjene u gradu. Grad smo vratili s ruba financijske provalije. Stabilizirali smo gradske financije i prošle godine imali najmanji deficit u zadnjih pet godina. Dospjele neplaćene obveze prema dobavljačima, vrtićima, školama i drugim ustanovama smanjili smo za par stotina milijuna kuna.

Nulta točka promjene bila je promjena modela upravljanja. To je bio i nužni fokus našeg rada u prvoj godini mandata – na pravim i transparentnim javnim natječajima izabrali smo kompletne uprave glavnih gradskih poduzeća, reorganizirali gradsku upravu, izabrali nova upravna vijeća u gradskim ustanovama koji će na javnim natječajima izabrati ravnatelje. Raskrstili smo sa šerifovanjem, pogodovanjem i klijentelizmom. Kod nas, više nije važna stranačka iskaznica nego isključivo postignuća i zalaganja. A to je ogromna promjena, koja nije nužno oku vidljiva.

Provodimo najambiciozniji projekt u području gospodarenja otpadom u Hrvatskoj. Jedini od svih velikih gradova uvodimo sustav naplate po stvarnoj količini odloženog miješanog komunalnog otpada. Gdje god je moguće spremnike mičemo s javnih površina, a tamo gdje nije izdavat ćemo dozvole za postavljanje tipiziranih bokseva. Zagreb više neće biti kantograd.

Nakon što se 20 godina gotovo ništa nije napravilo da se uspostavi pravi, moderan sustav gospodarenja otpadom, a zbrinjavanje odvojenog otpada se dominantno plaćalo privatnicima, mi smo u ruke gradskih poduzeća vratili zbrinjavanje svih frakcija otpada koje smo mogli, čime štedimo na desetke milijuna kuna godišnje, a izgradnjom sortirnice i kompostane napravit ćemo i novi korak u tom smjeru.

U prvoj godini mandata pokrenuto je i restrukturiranje Zagrebačkog holdinga te proces otpuštanja viška zaposlenika, isključivo rukovodećeg i administrativnog kadra. Nijedna vlada u Hrvatskoj u zadnjih 10, 15 ili 20 godina nije napravila ništa slično, iako je svima jasno da se ni državnim poduzećima ne upravlja kako treba i da često, kao i Holding prije nas, služe za zapošljavanje politički podobnih, često na nepotrebnim radnim mjestima. Paralelno s procesom otpuštanja viška, zapošljavamo i zaposlit ćemo radnike i radnice kojih nedostaje, na operativnim radnim mjestima. Otkad smo preuzeli upravljanje Gradom, zaposlili smo 440 radnika i radnica u gradskim vrtićima, zapošljava se 80 vozača ZET-a i 40 vatrogasaca, a zaposlit ćemo i 40 novih komunalnih redara, kao i nove radnike Čistoće. Revidirali smo mjeru roditelj odgojitelj i započeli radove na prvom od 12 vrtića koje planiramo izgraditi u iduće dvije godine.

Za sve ove poteze, imamo podršku velike većine vas – to znamo i zbog onoga što nam kažete kad nas sretnete na ulici, i zbog istraživanja koje je pokazalo da imamo podršku od 66 do 72% vas i za novi sustav gospodarenja otpadom, i za restrukturiranje Holdinga, i za reviziju mjere roditelj odgojitelj i veća ulaganja u gradnju novih vrtića.

U skladu s našim programom i vrijednostima, Zagreb činimo zelenijim i održivijim. Pokrećemo ulaganja koja će unaprijediti javni prijevoz, biciklističku infrastrukturu i solarizirati zagrebačke krovove. Posadili smo više od 7.000 novih stabala, nakon 20 godina proširujemo tramvajsku mrežu, do kraja godine nabavit ćemo 60 novih autobusa, pokrenuti proces nabave 20 novih tramvaja, a do kraja mandata nabaviti njih 60. Proširujemo i pješačku zonu, poboljšavamo biciklističku infrastrukturu gradnjom magistrala (Branimirova, Martićeva i Prilaz Gjure Deželića) i parkirnih mjesta.

Pokrenuli smo i najavljene procese demokratizacije. Na javnom natječaju odabrali smo 400 članova školskih odbora (dok su njih 200 predstavnici mjesnih odbora, iz raznih stranaka, pa i opozicijskih). Potičemo i sudjelovanje građana u odlučivanju, smanjivanjem praga za podnošenje peticija i prijedloga Skupštini s 10 na 1%.

Hvala vam svima na podršci i na razumijevanju. Temelje smo postavili – idemo sada zajedno na njima izgraditi zeleniji i pravedniji Zagreb.