GOVEDA UGIBAJU U LONJSKOM POLJU: Krivac je antraks – oboljelo i šest osoba

Ministarstvo poljoprivrede je dana 13. srpnja 2022. godine zaprimilo obavijest o uginuću goveda na području Parka prirode “Lonjsko Polje”.

Odmah po zaprimanju informacije od strane ovlaštene veterinarske organizacije provedeno je uzorkovanje uginulog goveda u svrhu isključivanje bedrenice, a laboratorijskim pretraživanjem je 15. srpnja 2022. godine utvrđen negativan rezultat.

Priopćenje Ministarstva poljoprivrede prenosimo u cijelosti.

Prema informaciji zaprimljenoj 14. srpnja 2022. godine od strane veterinarske inspekcije, s obzirom da je na području Parka prirode „Lonjsko Polje“ pašnjaka Osekovo uginuo veći broj životinja te da je uginućima prethodila i pojava neuroloških kliničkih znakova, Ministarstvo poljoprivrede odredilo je i razudbu lešina dvije uginule životinje te od istih uzimanje uzorka za laboratorijsku dijagnostiku u svrhu isključivanja bedrenice i uzimanje uzoraka mozga u svrhu isključivanja bjesnoće i goveđe spongiformne encefalopatije.

Razudbu lešina uginulih životinja i laboratorijsku analizu uzoraka od uginulih životinja proveo je Hrvatski veterinarski institut u Zagrebu. Dana 16. srpnja 2022. godine Ministarstvo poljoprivrede zaprimilo je od Hrvatskog veterinarskog instituta rezultate razudbenog nalaza kao i rezultate provedenih laboratorijskih pretraga kojima je potvrđena bolest bedrenica (antraks).

U zajedničkoj koordinaciji Ministarstva poljoprivrede i Državnog inspektorata RH provode se daljnje aktivnosti i mjere na području pašnjaka Osekovo, Parka prirode “Lonjsko Polje” u cilju sprječavanja širenja i suzbijanja zarazne bolesti.

Inoslav Brkić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije za DNEVNIK.hr je kazao kako je od 1. srpnja do danas uginulo više od 100 grla stoke, a šest osoba je oboljelo od kožnog antraksa.

“Među njima je i dvoje djece. Svi su na vrijeme dobili antibiotsku terapiju i sve je pod nadzorom”, kazao je Brkić i dodao kako će Ministarstvo poljoprivrede poduzeti sve potrebne radnje vezane za promet stoke i životinjskih proizvoda.

Brkić ističe da je ovo najveća epidemija na ovom području za koju on zna. “Čudno je jer se sva goveda cijepe obavezno dvokratno, sve se mora provjeriti. Sve eksponirane osobe dobile su kemoprofilaksu – propisanu preventivnu terapiju”, kazao je. Uzeti su brisevi svih oboljelih osoba, a dio briseva se šalje u Hrvatski zavod za javno zdravstvo te su mikrobiološke pretrage uzoraka pacijenata u tijeku.

“Kod jednog goveda nedvojbeno je potvrđen antraks”, kaže Brkić te ističe da je sve pod kontrolom i nema mjesta panici, ali se mora utvrditi uzrok i “zašto smo tako kasno obaviješteni i to od strane policije tek kad je već uginuo veći broj životinja”.