GORDAN LAUC: Treba ukinuti sve mjere – ove zime više se bojim gripe nego covida

“Ja se osobno više bojim gripe ove zime nego covida. Preskočili smo jednu sezonu prirodne imunizacije, imunitet nam je pao i mislim da je ove sezone jako mudro cijepiti se protiv gripe”, rekao je znanstvenik i član Vladinog Znanstvenog savjeta Gordan Lauc, gostujući na N1 televiziji.

Kaže da cijepljenje protiv gripe nije nikakav problem. “Cjepivo protiv gripe je nešto što imamo desetljećima. Gripa je jako teška bolest i gripe se treba bojati”, rekao je Lauc za N1.

Lauc je komentirao epidemiološke mjere. “Ono što smo vjerojatno do sada svi već naučili da onime što zovemo mjere ne smanjujemo broj zaraženih ljudi, mi samo produljujemo period u kojem će se virus proširiti do svih onih do kojih virus treba doći. Sve ove nametnute mjere uspore širenje virusa za 15-20 posto.

One su prvenstveno uvedene da spriječimo opterećenje zdravstvenog sustava. To što smo malo rastegnuli krivulju je pomoglo. SARS COV-2 više ne prijeti da će imati veliki broj teško bolesnih ljudi, ali za gripu još uvijek ne znamo”, kazao je.

U kojem bi smjeru Hrvatska trebala ići s mjerama? “Ja osobno mislim da trebamo napraviti ono što je napravila Danska, odnosno da ovaj virus više nije prijetnja za državu. Bilo kakve mjere nemaju smisla. Sve te mjere imaju 2, možda 5 posto učinka na širenje virusa. Mi mjerama ne možemo smanjiti broj oboljelih, zbog toga smatram da sve mjere treba ukinuti”, kaže Lauc.

Istaknuo je da Znanstveni savjet Vlade već nisu imali neko vrijeme.

“U međuvremenu su predsjednik i premijer rekli da najesen treba ukinuti sve mjere i ja mislim da će se to i dogoditi”, veli.