GLOBUS ISTRAŽIO: Konzumacija kokaina u Zagrebu se u dvije godine udvostručila

Epidemiju koronavirusa u Hrvatskoj, izgleda, prati i narkoepidemija. Naime, prema analizi otpadnih voda koju je proveo Europski centar za praćenje droga i ovisnosti od 2018. do 2020. godine u Zagrebu se više nego značajno povećala potrošnja kokaina, ali i drugih opojnih supstanci.

Zagreb je po tom pitanju pri samom europskom vrhu. Ovom temom u novom izdanju Globusa bavio se kolega Boris Orešić, koji je za Media servis rekao da je analiza pokazala:

“Da je u zadnjih pet, šest godina dramatično porasla količina konzumiranog amfetamina, kokaina i marihuane. U zadnjih godinu, dvije dana ta se količina udvostručila, a u zadnjih pet, šest godina povećala za četiri pa čak možda i pet puta.”

Od 1998. do 2004. u Hrvatskoj je bilo više od tisuću novoregistriranih ovisnika godišnje. Sada ih je manje od 200, a konzumacija droga je, prema spomenutoj analizi, povećana. Nekada je bilo više ovisnika o heroinu nego o drugim drogama, a oni bi relativno brzo završili na odvikavanju, ističe Orešić. Situacija je sada drugačija.

“Raste konzumacija drugih droga. Dakle, prije svega amfetamina odnosno speeda, kokaina, isto tako marihuane, a to su ljudi koji u pravilu tek nakon nekog dužeg vremena konzumiranja tih droga dolaze do toga da shvaćaju da im je potrebna stručna pomoć. Tako da će oni tek u nekoj doglednoj budućnosti biti registrirani kao ovisnici.”

Čini se kako je borba protiv ovisnosti, s padom broja ovisnika o heroinu, u Hrvatskoj ispala iz fokusa politike kao značajan problem.

“A baš se dogodilo suprotno. Tome su sasvim sigurno proteklih godina doprinijeli neki drugi problemi koji nisu tipični samo za Hrvatsku nego su zahvatili cijelu Europu. To su pitanja migracija, a da ne govorim o zadnjih dvije godine epidemije korona virusa.”

Sve u svemu, riječ je o nezanemarivom problemu koji će tek doći na naplatu.