GLAS UPOZORAVA: Vlada i dalje djecu prisiljava na nastavu vjeronauka

Hrvatski sabor danas raspravlja o Izvješću pravobraniteljice za djecu pa je pravo vrijeme za još jednom podsjetiti da su djeca koja ne pohađaju nastavu vjeronauka u osnovnim školama trenutno izložena najgrubljoj diskriminaciji, stoji u priopćenju GLAS-a koje prenosimo u cijelosti.

“Naime, kao što se već upozoravalo, zbog epidemioloških mjera učenici koji ne pohađaju vjeronauk prisiljeni su sjediti na nastavi, što je sasvim nova, dosad neviđena, razina diskriminacije zbog vjeronauka u školama.

Ministarstvo obrazovanja i znanosti ni ove godine nije osiguralo zamjenski izborni predmet za učenike osnovnih škola koji ne pohađaju nastavu vjeronauka, niti se barem potrudilo osigurati da se nastava vjeronauka u svim školama održava prvi ili zadnji sat.

GLAS je još u prošlom mandatu u saborsku proceduru uputio prijedlog zaključka kojim bi se Vladu obvezalo da konačno ukine diskriminaciju i kršenje prava djece koja ne pohađaju vjeronauk. S obzirom na to da prijedlog tada nije prihvaćen, a Vlada po tom pitanju nije učinila apsolutno ništa, nego je situaciju još i pogoršala pa su sad djeca prisiljena sjediti na nastavi, GLAS-ova zastupnica Anka Mrak-Taritaš će ponovno Saboru predložiti isti zaključak.

Epidemiološke mjere ne mogu i ne smiju biti izgovor za ovakvo kršenje prava djece i nadamo se da će Vlada i nadležno ministarstvo konačno reagirati i ukinuti nevjerojatnu praksu prisilnog vjerskog odgoja u osnovnim školama”.

Komentiraj