GLAS UPOZORAVA: Od potresa je sedam mjeseci, a Zakon o obnovi stoji kao mrtvo slovo na papiru

Zakon o obnovi Zagreba i dvije susjedne županije nakon potresa stupio je na snagu 16. rujna, a rok za donošenje svih podzakonskih akata za njegovu provedbu istekao je 16. listopada. HDZ-ova Vlada od svega još uvijek, naravno, nije napravila ništa, tvrde u Glasu. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Niti je osnovan Fond za obnovu, niti je predložen prvi program mjera, niti su doneseni pravilnici. Sedam mjeseci nakon potresa Zakon i dalje stoji kao mrtvo slovo na papiru i sad je, ako dosad nije bilo, sasvim jasno da Plenkovićeva Vlada nikad nije ni imala namjeru pomoći građanima stradalima u potresu.

Na to da je Zakon neprovediv u formi u kojoj je usvojen, od samog početka je upozoravala saborska zastupnica i predsjednica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš, a sada vidimo i zašto. Namjera je, očito, bila obmanuti građane, stvoriti privid da se radi na tome da im se pomogne u obnovi, a zapravo kupiti vrijeme i nadati se da će svi krenuti u obnovu sami i zaboraviti što im je Vlada obećala.

Na to upućuju i sami uvjeti za prijavu građana, postavljeni tako da ih je vrlo teško ispuniti – od riješenog imovinsko-pravnog statusa, do etažiranja i usklađenog stanja u katastru i gruntovnici. S obzirom na to da Vlada ne poštuje rokove za primjenu Zakona koje si je sama postavila, upitan je i novac iz Fonda solidarnosti EU, u svakom slučaju prva isplata od 89 milijuna eura, koju treba iskoristiti najkasnije u roku 18 mjeseci. To dovodi u pitanje čak i obnovu javnih objekata.”

Komentiraj