GLAS PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA: Krajem prošle i početkom ove godine ubijeno 16 žena

nasilje

Glas protiv nasilja nad ženama danas će na Cvjetnom trgu dignuti novoosnovana neformalna inicijativa “Preuzmite odgovornost za ubojstva žena”

“Inicijativa je pokrenuta od strane nekoliko žena, ali to se s vremenom povećava. One su sve na neki način feministički i aktivistički angažirane i koje su svjesne razmjera i zataškavanja cijele problematike vezane uz nasilje nad ženama”, rekla nam je Sanja Kovačević iz Inicijative, koja će u istoimenoj akciji od 11 sati provesti razne aktivnosti.

“U subotu ćemo odati počast ubijenim ženama na način da ćemo iscrtati 16 obrisa žena koji se odnose na žene ubijene prošle godine i početkom ove godine. U siječnju su se dogodila četiri ubojstva. To ćemo popratiti s adekvatnim transparentima…”

Završno događanje kreće u podne čitanjem proglasa sa zahtjevima Inicijative: “Neki od tih zahtjeva su opći, neki specifični. Naša mlada inicijativa još uvijek radi na kompletnom popisu zahtjeva u suradnji s drugim udrugama civilnog sektora, a posebno onima koji se bave nasiljem nad ženama.

“Ovom akcijom Inicijativa želi ukazati na probleme i uzroke nasilja nad ženama, osvijestiti društvo, ali i vršiti pritisak na nadležne institucije. Zasad je to jedna opća akcija kojom želimo samo progovoriti i obraćamo se u osnovi kompletnoj javnosti kako direktno, tako nadam se i putem medija. Prvenstveno svakako planiramo vršiti pritisak i na vlast i na nadležne institucije koje svojim djelovanjem mogu puno toga napraviti.”