GLAS PODUZETNIKA PITA: Evo što kaže Davor Štimac, nezavisni kandidat za gradonačelnika Rijeke

Iz Udruge Glas poduzetnika najavili su kako će kandidate za gradonačelnike naših velikih gradova uoči izbora pitati o transparentnosti proračuna, smanjenju prireza i poreza, racionalizaciji troškova…

Objavili su odgovore koje je na pitanja dao Davor Štimac, nezavisni kandidat za gradonačelnika Grada Rijeke-

Zalažete li se za smanjivanje poreza i nameta? Konkretno, smanjivanje prireza, komunalnih naknada i doprinosa, spomeničke rente, poreza na potrošnju i drugih te koji je Vaš konkretan plan? Zanima nas što planirate učiniti u prvoj godini mandata i što ćete učiniti po tom pitanju do kraja mandata?

Da, zalažem se za smanjivanje poreza i nameta. Grad Rijeka ekonomski i demografski odumire, a jedan od kritičkih točaka je upravo skup život i skupo stvaranje unutar gradskih granica. Tijekom mog mandata obećajem u nekoliko koraka potpuno ukinuti prirez i porez na potrošnju, te želim u suradnji sa stručnim timovima stvoriti dinamički plan po komunalnim naknadama kako bismo stimulirali nove i zelene industrije, pogotovo iz aspekta novih investicija. Obećali smo građanima barem 4000 radnih mjesta u jednom mandatu. To znači da moramo doista postati zanimljivi, dinamični i pravi servis poduzetnicima. Povrh navedenog, obvezujem se odmah u prvoj godini objediniti i aktivirati kompletnu gradsku imovinu, poglavito poslovne prostore.

Zalažete li se za transparentnost proračuna i planirate li u cijelosti sve izdatke gradske Uprave objaviti?

Da, i to jasno naglašavamo od početka kampanje. To toliko glasno zahtijevamo da je grad Rijeka usred kampanje počela objavljivati svoje troškove – što pozdravljam. No, to samo po sebi i nije dovoljno! Moramo objavljivati sve troškove i prihode svih gradskih tvrtki, ne samo Grada Rijeke. Valja otvoriti sve ugovore, a poglavito javne nabave, zapošljavanje i plaće. I valja uvrstiti i antikorupcijski program, u suradnji sa Dalijom Orešković. Tako da nakon mog mandata za odgovornost upravljanja gradskim novcem i imovinom bude potpuno svejedno tko je Gradonačelnik. Njegov će posao biti komunalne obaveze i na to će se moći fokusirati.

Na koji način planirate smanjiti/racionalizirati troškove gradske Uprave?

Grad Rijeka sa gradskim tvrtkama ima dva vrlo neobična problema – prevelik broj zaposlenih s jedne strane, i premalu pojedinačnu plaću sa druge strane. Morati ćemo dopustiti da se broj zaposlenih smanjuje prirodnim odlijevom – a koji je u praksi oko 5% zaposlenih godišnje, te 50% stvorene uštede vratiti u plaće zaposlenika ali kroz nagrade za rad. Orijentirat ćemo se više na prihode i one koji stvaraju prihode tako da ćemo i više zaposlenika rasporediti da olakšavaju stvaranje tih prihoda.
Nisam stava da ikoga treba zaposliti, ali svatko mora znati točno što je stavljeno kao njegov radni zadatak, i to mora biti mjerljivo. Mora postojati individualna odgovornost te mjerljivost i slijednost rezultata. Ne toliko radi kažnjavanja, koliko praćenja napretka i nagrađivanja za ostvarenje ciljeva. Da detektiramo one vrsne zaposlenike gradskih sustava, i da oni itekako osjete da su taj novac – zaradili. Nužno je stvoriti novu proaktivnu kulturu povezivanja i suradnje u gradu. Stvoriti brz grad, grad u kojem ne postoji blokada odlučivanja, grad u kojem se donose kvalitetne odluke koje su i ekonomski optimalne te dugoročno održive i društveno odgovorne. Rijeka ne može biti otvoren grad ako to nije i uprava koja ga vodi.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!