GLAS PODUZETNIKA: Kamo vode nebulozne reforme ministra Beroša

Udruga Glas poduzetnika ovim putem izražava izrazito nezadovoljstvo s jučer objavljenim prijedlozima ministra Beroša vezanim za “reforme” u zdravstvu.

Prema nacrtu prijedloga zdravstvene reforme, bolovanja i porodiljni više neće biti na teret HZZO-u, a mladi do 30 godina će ostati bez povlastica koje su dosada imali. Postavlja se pitanje tko bi onda plaćao trošak bolovanja i porodiljnog ako bi HZZO prestao pokrivati izdatke? Naravno da se ponovo sve želi prebaciti na poduzetnike i građane koji su ionako preopterećeni, stoji u priopćenju udruge Glas poduzetnika koje prenosimo u cijelosti.

“Smatramo kako se radi o apsurdnim prijedlozima zato što će ova zdravstvena reforma najvjerojatnije dodatno opteretiti poduzetnike koji ionako već plaćaju previše nepotrebnih nameta, na što neprestano upozoravamo. Ističemo kako je besmisleno da poduzetnik plaća prva 42 dana bolovanja za zaposlenike budući da mjesečno ionako izdvaja na svaku bruto plaću za zdravstveno osiguranje u iznosu od 16,5 posto.

Udruga Glas poduzetnika upozorava kako ionako mnogi manipuliraju i varaju sustav dok su na bolovanju budući da HZZO ne provodi kontrole sve do trenutka dok bolovanje ne ide na njihov teret. Predlažemo da poduzetnik plaća prva tri dana izostanka, pa čak i u stopostotnom iznosu, te smatramo da bi sve ostale troškove trebao snositi HZZO, a ne poduzetnik. Umjesto da HZZO kontrolira tko i na koliko dugo ide na bolovanje i zaista odradi svoj posao kako treba, oni samo prebacuju lopticu na hrvatske poduzetnike. Također, reforma će biti pogubna i za hrvatsko gospodarstvo u cijelosti zato što nije realno očekivati da će poduzetnici htjeti zaposliti osobe kojima je potrebno liječenje i koje imaju ozbiljniju povijest bolesti, ako znaju da će apsolutno sve ići na njihov trošak.

Treba naglasiti kako će ove reforme sigurno dovesti i do problema s natalitetom i zapošljavanjem mladih žena u Hrvatskoj, ako se i izdaci za porodiljni dopust prebace na poduzetnike, jer će poduzetnici zasigurno oklijevati kod zapošljavanja mladih žena ako znaju da će morati izdvajati za nju dodatan iznos. S druge strane, poznato je da usluge javnog zdravstva besplatno koriste razne skupine ljudi koji ništa ne uplaćuju, poput stanovnika susjednih zemalja s dvojnim državljanstvom i zaposlenih u inozemstvu, a sve se i u ovom slučaju prelama preko leđa poduzetnika u Hrvatskoj.

Smatramo da je apsolutno nepotrebno povećavati doprinose koji su već sada među najvišima u Europi. Fokus bi trebao biti na rješavanju problema u zdravstvu, a ne na otežavanju ionako teške situacije. Umjesto puštanja ovakvih besmislenih balona u javnost, zahtijevamo od ministra i premijera da se ozbiljno uhvate posla i obračunaju s poznatim problemima u zdravstvu od kojih ćemo nabrojati samo neke – nabava u bolnicama po višestruko preplaćenim cijenama, politička kadroviranja, dugovi veledrogerijama, katastrofalno stanje bolničkih zgrada i kašnjenje obnove bolnica nakon potresa.

Također zahtijevamo da osmisle i predlože reforme koje bi bile u interesu građana i u smjeru povećanja razine zdravstvene zaštite osiguranika, a ne kao ove u smjeru oduzimanja više novaca od poduzetnika i građana i smanjenju prava na zdravstvenu zaštitu.

“Zahtjevamo od Vlade da s ovako nebuloznim reformama, a na račun isključivo poduzetnika, ne idu. Neka smanje hrpetinu nameta i poreza i pokriju se s onim koliko im mi možemo dati te pokažu rezultat, kako u zdravstvu, tako i u obrazovanju i pravosuđu, a prestanu se petljati u sve ostalo, što zapravo ne bi niti trebali!” – rekao je Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas poduzetnika.

Inicijativa GLAS PODUZETNIKA pokrenuta je kao samoorganizacija građana, mahom malih poduzetnika, a nakon objave prvog paketa gospodarskih mjera Vlade RH koje su pokretači ocijenili nedostatnima. Budući da je u manje od 15 dana okupio više od 100.000 poduzetnika, obrtnika, samozaposlenih i zaposlenika privatnog sektora te privukao veliku medijsku pozornost svojim beskompromisnim zahtjevima i istupima, GLAS PODUZETNIKA se pozicionirao kao relevantan čimbenik u javnim raspravama vezanim za određivanje novog gospodarskog smjera Hrvatske. Isto je potvrdila i Vlada RH koja je, unutar drugog paketa gospodarskih mjera, usvojila neke od prijedloga inicijative te time potvrdila njezin neosporan utjecaj. Na zahtjev članova inicijative, osnovana je Udruga GLAS PODUZETNIKA koja je od osnivanja prikupila više od 17.700 članova, a Udrugu podržava preko 250.000 građana Hrvatske.”

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!