GDJE SE NAPITI U EUROPI?: BiH i S. Makedonija najjeftiniji – Hrvatska negdje u sredini

Zanimljive je podatke objavio Eurostat o cijenama alkoholnih pića 2018. godine u državama članicama Europske unije, po kojima je najskuplje se napiti u Finskoj, a najjeftinije u Rumunjskoj.

Nećete vjerovati, ali cijene alkoholnih pića, u koje su uračunate cijene žestokih alkoholnih pića, vina i piva, u najskupljim državama više nego dvostruko skuplje nego u onim najjeftinijima.

Cijene su izražene u indeksima, a prosjek EU ima indeks 100. U najskupljoj Finskoj cijene su 82 posto više nego u prosječne (indeks 182), dok su u najjeftinijim Rumunjskoj i Bugarskoj one 26 posto niže od prosjeka (indeks 74).

Piće je najskuplje na sjeveru Europe,  pa su se tako nakon Finske u prvih sedam izredale i Irska, Švedska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Estonija i Danska.

Jedina iznimka je Grčka koja se po skupoći alkohola smjestila na visoko četvrto mjesto, između Švedske i Ujedinjenog Kraljevstva. 10 najskupljih država zatvaraju još Malta, Latvija i Belgija, piše RTL.

Najjeftinije alkohol se pije u Bugarskoj i Rumunjskoj, a nakon njih slijede Mađarska, Češka, Španjolska i Poljska. Za mnoge iznenađujuće, Njemačka se nalazi na sedmom mjestu kada se gleda od najjeftinije prema najskupljoj državi. U njoj su cijene 11 posto ispod prosjeka Europske unije.

Naša se zemlja nalazi točno na sredini ljestvice, s malo višim cijenama od prosjeka, u društvu Italija, Nizozemske, Austrije i Portugala. Kod nas su cijene alkoholnih pića 1 posto više nego što je prosjek Unije.

Uz podatke za članice EU, objavljeni su i podaci o razini cijena alkoholnih pića i u još nekim europskim državama koje nisu u Uniji.

Daleko je najskuplji alkohol na Islandu i u Norveškoj, u Crnoj Gori je malo skuplji nego kod nas, u Srbiji bitno jeftiniji od prosjeka EU, a da su u EU Sjeverna Makedonija i BiH bi bile na samom dnu ljestvice kao najjeftinije države.

Komentiraj