GASILI I KANADERI MORH-a: Požar iznad Kaštel Sućurca pod kontrolom

Ministarstvo obrane RH izvjestilo je o akciji četiri Canadair aviona koji su upućeni u Kaštel Sućurac kako bi ugasili požar koji je oko 13.30 sati buknuo iznad magistrale.

Priopćenje MORH-a prenosimo u cijelosti.

“Četiri Canadaira CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH upućena su u ponedjeljak, 3. kolovoza  2020. u akciju gašenja požara kod Kaštel Sućurca u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (15. lipnja) do zaključno 2. kolovoza 2020.  zračne protupožarne snage bile su angažirane u gašenju 18 požara  (osam u Šibensko-kninskoj, pet u Splitsko-dalmatinskoj, tri u Zadarskoj te po jedan u Dubrovačko-neretvanskoj i Ličko-senjskoj županiji).

Sveukupno su zračne protupožarne snage u akcijama gašenja požara ostvarile oko  110 sati naleta pri čemu je izbačeno oko 3000 tona vode.

Uz gašenje požara provedeno je i osam protupožarnih izviđanja s protupožarnim avionima u županijama priobalja, dok je u izviđanju područja procijenjenih kao visokorizična za izbijanje požara tim besposadnih zrakoplovnih sustava “Orbiter 3B” bio angažiran osam puta.”

Kako javlja Dalmacija danas, požar je u vrlo kratkom roku opustošio više hektara makije, borovine i drugog raslinja u Kaštel Sućurcu, te se širi prema Kaštel Gomilici.

Oko 17 sati stanje na požarištu je bolje i već sada se vidi da je opožarena površina ogromna. U gašenje požara uključio se i HGSS.

Tijekom požara na Kozjaku lakše je ozlijeđen jedan vatrogasac. Potvrdio je to Dalmaciji danas Nenad Bonacin, zapovjednik DVD-a Mladost iz Kaštel Sućurca.

Komentiraj