FOTOGRAFIJA UZBUNILA JAVNOST: Ministar kulture Hasanbegović nosio ustašku kapu?

Tjednik Novosti objavio je fotografiju koja je podigla prašinu na svojoj naslovnici
Tjednik Novosti objavio je fotografiju koja je podigla prašinu na svojoj naslovnici

Otkako je sjeo u fotelju ministra kulture Zlatko Hasanbegović puni naslovnice medija. Oaj put tjednik Novosti objavio je fotografiju ministra Hasanbegovića s ustaškom kapom na glavi. Fotografija je snimljena 1996. godine. 

Odmah s eu medijima našlo svih mogućih izjava o autentičnosti fotografije.

“Fotografija ministra kulture Zlatka Hasanbegovića s ustaškom kapom apsolutno je autentična. Njena autentičnost je nedvojbena. Fotografija je nastala na splitskoj rivi 1996. i objavljena je u časopisu Nezavisna država Hrvatska, koji postoji i u Nacionalnoj sveučilišnoj biblioteci, pa se tu fotografiju može i tamo pogledati. A taj časopis glasilo je Hrvatskog oslobodilačkog pokreta i ime Zlatka Hasanbegovića nalazi se u impresumu tog časopisa jer je on s njim surađivao, pisao je za njega tekstove – kazao je glavni urednik Novosti Ivica Đikić za Večernji list.

Kada se se u medijima pojavila nagađanja o tome kako je na fotografiji netko intervenirao, je li možda i riječ o montaži, Ivica Đikić je bio jasan:

“Nikakvih intervencija nije bilo, niti je ministar objasnio na kakve intervencije misli. Fotografija je načinjena tako da je preslikan članak u časopisu, koji se trenutno nalazi u NSB-u i ne smije se iznijeti.”

Ministar Hasanbegović upitan je je li točno da se slikao s ustaškom kapom na glavi, je li točno da je objavljivao članke u listu koji se naziva “Nezavisna Država Hrvatska”, u kojima ustaše naziva junacima i mučenicima, a on je za N1 odgovorio samo da se radi o podvali.

Ovo je njegova reakcija:

“Ovo je još jedna u nizu podvala i provokacija kojima me se želi ljudski i moralno diskreditirati te politički likvidirati. Fotografija objavljena u tjedniku Novosti, glasilu Srpskog narodnog vijeća, na kojoj je i laiku vidljiva naknadna intervencija, nije snimljena 1996. već 1993. na splitskoj Rivi i manifestaciji 9. bojne HOS-a, postrojbe u sastavu 4. gardijske brigade Hrvatske vojske. Na slici prepoznajem dvojicu pripadnika te postrojbe i dijelove njihove službene odore. Podsjećam, riječ je o postrojbi čijim su poginulim pripadnicima prije nekog vremena Grad Split i gradonačelnik Baldasar otkrili spomenik. Sve ostalo su insinuacije koje nemam namjeru komentirati.”

A kako je došlo do članka u Novostima i tko je i kako došao do fotografije?

“Poslušao sam ministra, koji je u prvom obraćanju pred Saborom poučio građane da posjete najveći hram kulture u Hrvatskoj, Nacionalnu sveučilišnu knjižnicu”, kaže za N1 pronalazač fotografije Zlatka Hasanbegovića objavljene u Novostima, novinar Hrvoje Šimičević.

A podsjetimo i na to kako je premijer Tihomir Orešković rekao:

“Gospodin Hasanbegović je uvjereni antifašist i povjesničar  i čovjek koji je vrlo sposoban i mislim da će biti sjajan ministar kulture.” (m. p.)