FOTO: RENATO PETEK – Bandić ispunjava želje HDZ-a – spomenik Tuđmanu uz fontane?!

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba, kani postaviti spomenik Franji Tuđmanu, prvom hrvatskom predsjedniku na mjestu granitne piramide uz fontane, a priča će koštati oko 4, 5 milijuna.

Naravno, reakcije su razne, a javio se i gradski zastupnik Renato Petek, čiju objavu s Facebooka prenosimo u cijelosti:

Spomenik Tuđmanu na mjestu granitne piramide uz fontane?

Gradonačelnik ispunjava želje HDZ-a

U ovom je slučaju jasno vidljivo kako se spomenik Franji Tuđmanu u planovima “pomicao” sve više prema centru grada, od kada je gradonačelnik Bandić u koaliciji s HDZ-om. Iako je Bandić za lokaciju spomenika još davno odredio Trg Franje Tuđmana nakon što se isti uredi (još jedno neispunjeno obećanje), odluka se mijenjala kako je suradnja između Bandića i HDZ-a postaja sve prisnija, a rezultirala i formalnom koalicijom 2015. godine, prvo na državnoj, a potom i gradskoj razini.

Nakon što je ispunio snove drugom koalicijskom partneru, Zlatku Hasanbegoviću za kontrolom gradske kulturne politike imenovanjem gđe. Lederer na mjesto pročelnice Ureda za kulturu, mediji pišu kako se kreće i u realizaciju želje drugog partnera, HDZ-a, spomenik Tođmanu kod fontana. Naime, zna Bandić da jedino HDZ-ova Vlada može ispuniti manjak od 365 milijuna kuna u gradskoj blagajni iz 2017. godine, što je grad u 2018. planirao popuniti prodajom državi udio u APIS-u za više od 330 milijuna kuna.

Spomenik Tuđman bi trebao, prema natječajnoj dokumentaciji, biti leđima okrenut fontanama, a gledati prema budućem Spomeniku domovini, koji Bandić planira postaviti između zgrade Gradske uprave i Lisinskog. Spomenik se planira postaviti na mjestu gdje je sada granitna piramide autora Branka Silađina pod imenom ‘Granit koji pamti’ koji je 1994. godine postavio tadašnji gradonačelnik Zagreba Branko Mikša povodom 900. obljetnice osnutka Zagrebačke biskupije i Grada Zagreba.

Sve osobe iz hrvatske povijesti trebaju zauzeti i imati prikladno mjesto, tako i prvi predsjednik RH, Franjo Tuđman. No sve treba raditi sukladno planu i strategiji, pa tako i postavljanje spomenika te imenovanje trgova i ulica. Ovako se nastavlja raditi hirovito, isključivo prema dnevnim političkim potrebama i (ne)prilikama. Jer da se radi planski i strateški, i Tito bi u gradu imao svoje mjesto.

Komentiraj