FOTO: GRADONAČELNICA SUPETRA O SRAMOTI – Gliser kojim se prevoze pacijenti s Brača se raspada

Ivana Marković, gradonačelnica Supetra, već je nekoliko puta upozoravala na probleme koje u zdravstvu trpe građani Brača i Supetra.

Nedavno se oglasila zbog velikog problema u Domu zdravlja – nedostatak pedijatra, ginekologa i jadno stanje u brizi za pacijente.

Ovaj put gradonačelnica Marković je objavila niz fotografija glisera, koji izgleda strtašno, a služi za prijevoz pacijenata i hitnih slučajeva u bolnicu u Split.

Objavu Ivane Marković prenosimo u cijelosti:

“Suvremena čuda” našeg hitnog medicinskog prijevoza 21.-og stoljeća sa otoka Brača u bolnicu na kopno. Gliser je u potpunom raspadu, tehnički neispravan, opasan za posadu, putnike i ostale sudionike prometa, bez lera, navigacije, pa čak i običnih brisača. Sve se raspada. Kada pada kiša vozač gura glavu van kabine da vidi ispred sebe u nadi da neće slučajno udariti u drugi brod.

Foto: Facebook

Danas unesrećenik iz Supetra nije imao čast da se preveze sa ovim suvremenim prijevoznim sredstvom radi nemogućnosti prijevoza te je iz Supetra odvezen na 30 km udaljen brački aerodrom da bi ga se helikopterom prevezlo u Split. To se zove zlatni sat, štednja goriva i resursa!

Jedino što mogu je ponovo pisati i upozoravati da se stvari pokrenu na bolje jer svatko od nas se može naći u situaciji da mu život ovisi o tome kako brzo će doći do bolnice,koja je u našem slučaju na kopnu, uz veliko pitanje hoće li gliser raditi i koliko brzo će stići? Ono što je sigurno da svatko od nas treba imati siguran tretman dostojan čovjeka.

Zahtijevamo ispravan i pristojan gliser za prijevoz bolesnika, medicinskog osoblja i posade te da nadležne inspekcije pregledaju da li plovilo zadovoljava tehničke uvjete.
Što radi SD Županija? Nema medicinskog osoblja, nema glisera, nema heliodroma…

Ovim putem hvala svima koji brinu i spašavaju unesrećene osobe i u ovim teškim uvjetima daju sve od sebe.

U Hrvatskoj godišnje umre 23000 ljudi od srčanih i moždanih udara, 300 u prometnim nesrećama i još 2700 bude ozbiljno ozlijeđeno. Medicinski “zlatni sat”, razdoblje od 60 minuta u kojih je potrebno dopremiti osobu u ustanovu koja će ga zbrinuti spašava živote!

Zato nam je neophodna hitna helikopterska medicinska služba i adekvatan prijevoz putnika bilo gliserom ili helikopterom.

Pogotovo na otocima koje gube doktore i kilometrima ili miljama udaljenim od bolnica.