FOTO: ČUVARI STARIH OBIČAJA – Kad iz kubura zapuca družba Gromovnika

Kuburaško društvo Gromovnik je osnovano 12. ožujka 2004. godine s osnovnom namjenom poticanja, pomaganja, razvijanja, čuvanja i promicanja tradicijskih običaja uskrsnog pucanja, obilježavanja vjerskih blagdana te gradskih, županijskih i državnih proslava.

Područje djelovanja je Grad Sveta Nedjelja, Zagrebačka županija, kao i cijela Republika Hrvatska.

U okviru svoje djelatnosti, a u svrhu promicanja i čuvanja tradicije organiziraju i nastupaju na mnogim manifestacijama različitih programa širom Hrvatske, kao što su senjski Uskočki dani, Kostlska pistola, Bitka kod Samobora, Fašnik u Svetoj Nedjelji, Rakitje i Strmec fišijada.

kubura

Na taj način, a u suradnji s drugim kuburaškim društvima iz Kostela, Pregrade i Desinića, potiču i promoviraju tradicijske i vjerske običaje kao čuvanje Isusovog  groba u crkvi blaženog Alojzija Stepinca, Uskrsno pucanje na misi zornici, Advent pucanje četiri adventske nedjelje, a u čemu ih je podupirao župnik crkve Bl. Alojzija Stepinca. O nastupima društva svjedoče mnoge zahvalnice koje se mogu vidjeti na zidovima Doma kuburaškog društva Gromovnik.

U ovih osamnaest godina predsjednici društva su bili Petar Horvat, Ivica Šafranko i Zlatko Orešković, koji nam je pomogao u stvaranju ovog osvrta na rad Gromovnika. Kao predsjednik sa do sada najdužim stažom na mjestu predsjednika, a ujedno i idejni začetnik i osnivač Gromovnika, Petar Horvat je za sobom bez daljnjega ostavio upečatljiv i neizbrisiv trag, te je zato i proglašen doživotnim počasnim predsjednikom Gromovnika.

Zlatko Orešković
Zlatko Orešković

Sadašnji predsjednik Gromovnika Zlatko Orešković navodi: “Društvo broji 23 člana, s potrebom proširenja članstva. Želja nam je dovesti mladu snagu, koja će nastaviti naš dosadašnji rad istim entuzijazmom kao i što je to bilo do sada. Namjera nam je i dalje održavati naše aktivnosti i ispunjavati obveze prema gradu i turističkoj zajednici grada Sveta Nedjelja, koja nam je s velikim razumijevanjem i bez ikakvog ustezanja pružila potporu, onu financijsku, ali i svaku drugu, a vezano uz naše potrebe, na čemu im od srca zahvaljujemo. Plan za ovu godinu pored redovnih aktivnosti  je uređenje našeg doma i okoliša pa pozivamo naše prijatelje da nam se u tome pridruže”.

kuburaši, pucanje

Komentiraj