EUROPSKI TUŽITELJI U AKCIJI: Sumnje u malverzacije europskim novcem – uhićenja u Rijeci i Međimurju

Na području Rijeke i Međimurja u tijeku je velika policijska akcija po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO).

Zbog sumnje u malverzacije s novcem iz fondova EU-a pet je osoba uhićeno. U tijeku je premetačina njihovih domova.

Iz Ureda europskog javnog tužitelja su priopćili kako je u suradnji s Policijskim nacionalnim Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, uhićeno danas, 4. travnja 2023. godine, u Hrvatskoj, pet osoba zbog sumnje na zlouporabu položaja i ovlasti, počinjenu na štetu Kohezijskog fonda EU. U tijeku je provođenje hitnih istražnih radnji s ciljem prikupljanja dokaza.

Činjenice koje se provjeravaju odnose se na pet osoba i jedno trgovačko društvo, za koje se sumnja da su počinili kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti vezano uz postupke javne nabave u okviru projekta izgradnje postrojenja za sortiranje prikupljenog otpada u Mihačevoj Dragi.

Ured europskog javnog tužitelja će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju, o čemu će pravodobno obavijestiti javnost.

Do tada neće biti objavljivane nikakve dodatne pojedinosti.

Podsjetimo, projekt “Postrojenje za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada (sortirnica) na lokaciji Mihačeva Draga” proveden je u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. – iz europskog kohezijskog fonda projekt je sufinanciran sa 31,2 milijuna kuna, a ostatak su osigurali Grad Rijeka i susjedne lokalne jedinice. Radove su u roku obavile tvrtke Tehnix i GP Krk.

Riječki gradonačelnik Marko Filipović istaknuo je kad je prije godinu dana sortirnica otvorena – kako se radi o prvom hrvatskom postrojenju za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada, koje će omogućiti veću iskoristivost i vrijednost prikupljenih korisnih sirovina iz otpada. Zahvalio je gradovima Kastvu, Kraljevici i Bakru te općinama Viškovu, Klani, Čavlima, Jelenju i Kostreni koji su suvlasnici riječkog Komunalnog društva Čistoća što su se, zajedno s Gradom Rijekom, odlučili ući u projekt i sufinancirati ga.

Kako javlja HRT u tijeku je i pretraga kuće predsjednika kompanije Tehnix Đure Horvata u Donjem Kraljevcu.

Naime, radove na postrojenju za sortiranje otpada na lokaciji Mihačeva Draga obavile su tvrtke Tehnix i GP Krk.

Prema neslužbenim informacijama istragom je obuhvaćeno nekoliko osoba u Rijeci, kao i osobe povezane s jednom međimurskom tvrtkom koja je izvodila radove na projektu vezanom za zbrinjavanje otpada.

Navodno su osumnjičeni u velikoj akciji EPPO-a upravo bivša pročelnica riječkog gradskog Odjela za komunalni sustav Irena Miličević, njezin suradnik, savjetnik za kapitalne investicije u Odjelu za komunalni sustav Eddy Ropac, direktorica riječke Čistoće Jasna Kukuljan, direktor međimurske tvrtke Tehnix Đuro Horvat i Darko Žagar iz čakovečke tvrtke Žagar koja je izvela projektiranje i projektantski nadzor na projektu sortirnice Mihačeva Draga, javlja Jutarnji list, a prenosi Media servis.