EUROPSKA AGENCIJA: Odobreno cjepivo protiv bolesti COVID-19 proizvođača Novavax

EMA je preporučila odobravanje cjepiva protiv bolesti COVID-19 proizvođača Novavax, stoji u priopćenju HALMED-a koje prenosimo u cijelosti.

“Obavještavamo Vas da je Europska agencija za lijekove (EMA) danas preporučila davanje uvjetnog odobrenja za stavljanje u promet cjepiva Nuvaxovid (poznatog i kao NVX-CoV2373) proizvođača Novavax za prevenciju bolesti COVID-19 u osoba u dobi od 18 i više godina.

Obavijest o navedenoj preporuci dostupna je na internetskim stranicama HALMED-a, odnosno ovdje. Ovo je peto cjepivo protiv bolesti COVID-19 za koje je EMA preporučila odobravanje u Europskoj uniji. Riječ je o proteinskom cjepivu, a zajedno s ranije odobrenim cjepivima pridonijet će nacionalnim kampanjama cijepljenja u državama članicama EU-a tijekom ključne faze borbe protiv pandemije bolesti COVID-19.

Primjenjuje se u dvije doze putem injekcije u mišić nadlaktice, uz vremenski razmak od tri tjedna između doza. Rezultati kliničkih podataka iz dvaju glavnih kliničkih ispitivanja pokazali su da je cjepivo Nuvaxovid sigurno i djelotvorno u prevenciji bolesti COVID-19 u osoba u dobi od 18 i više godina.

Ova ispitivanja obuhvatila su više od 45.000 ispitanika. Rezultati predmetnih dvaju kliničkih ispitivanja pokazuju da je ukupna djelotvornost cjepiva Nuvaxovid oko 90%. Europska komisija sada će provesti ubrzani postupak donošenja odluke o davanju uvjetnog odobrenja za stavljanje u promet cjepiva Nuvaxovid kako bi se cjepivo uključilo u programe cijepljenja u cijelom EU-u. Nadamo se da će Vam navedene informacije biti korisne.”