EUROPA U POTRAZI ZA RADNICIMA: Ovo su zanimanja koja se najviše traže

Europa se bori s nedostatkom kvalificirane radne snage, pokazuju sve statistike i sva istraživanja.

Posljednji podaci pokazuju da je na razini Europske unije u drugom kvartalu došlo do smanjenja ponude poslova, ali je zato došlo do porasta zaposlenosti. Međutim, problem predstavlja činjenica da se postotak praznih radnih mjesta povećava te da poslodavci ne uspijevaju pronaći radnike.

Taj je postotak u porastu od 2020. godine, kada su mnogi radnici otpušteni zbog ušteda tijekom koronakrize. Izvješće Europske komisije pokazuje da još uvijek postoji manjak radnika izazvan otvaranjem novih mjesta i nemogućnošću popunjavanja mjesta nedavno umirovljenih radnika, prenosi Dnevnik.hr

Što se tiče broja radnih mjesta u državama članicama, najviše radnika u drugom kvartalu tražilo se u Nizozemskoj, u kojoj je 4,7 posto svih radnih mjesta bilo nepopunjeno. S druge strane, u Bugarskoj i Rumunjskoj taj postotak iznosio je niskih 0,8, izvijestio je Euronews.

Najviše se ljudi, barem što se tiče oglasa na internetu, traži u IT-u i prodaji. Velik broj ljudi traži se i u marketingu, proizvodnji i inženjerstvu.

Statistike pokazuju da se Europa bori s nedostatkom kvalificirane radne snage. Više od 75 posto kompanija u Europskoj uniji ne može naći ljude koji imaju potrebne vještine.