DVA KLJUČNA MOMENTA: Gdje je Matejev mobitel, tko je mladić u vodi i tko je pustio snimku?

Uoči silvestarske noći u Beogradu se 27-godišnjem Mateju Perišu iz Splita izgubio svaki trag. Njegovi prijatelji prijavili su nestanak tek oko 16 sati kasnije.

Igor Jurić, osnivač zaklade “Tijana Jurić” i Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, u razgovoru za Blic u slučaju Matejeva nestanka istaknuo je dvije stvari koje smatra ključnima za potragu.

Jedna od njih je Matejev mobitel. ”Ono što je jako važno je gdje je zadnji put telefon lociran, gdje se isključio, na kojem mjestu je bazna stanica locirala telefon. Ako je to voda, onda ga ronioci lako mogu pronaći. Lokacija se daje na zadnje paljenje i gašenje telefona, a to nitko ne spominje. Što se događa sa telefonom? Zadnji razgovori i SMS-ovi se mogu skinuti. Sve to može biti ključ slučaja. Dakle, imamo dvije ključne stvari koje nitko ne spominje: snimku čovjeka koji pliva u rijeci i telefon”, kaže.

Kada je riječ o snimci nepoznate osobe koja pliva u rijeci, Jurić se pita tko je to uopće snimio i zašto je snimka objavljena.

”Nekako je zapostavljna snimka u cijeloj priči, posebno onaj dio na kojem je osoba koja pliva u Savi. Ta snimka se tada pojavila, otac Nenad Periš je rekao da na dijelu snimke na kojem se vidi osoba koja pliva u rijeci nije njegov sin i od tada to kao da je zaboravljeno. Ne postavlja se ključno pitanje – tko je to snimao, a snimano je mobitelom, dok su ostali snimci s nadzornih kamera. Kada je to snimljeno i, na kraju krajeva, tko je ta osoba koja pliva u Savi? I zašto je to snimljeno? Kako se niko time nije ‘pozabavio”, priča Jurić.