DVA BRDA U “RATU”: Nema kraja, sada umjesto Plenkovića predsjedniku odgovara HDZ

HDZ se oglasio nakon što je predsjednik Zoran Milanović odgovorio premijeru Plenkoviću ranije danas na svom Facebook profilu.

Njihovu objavu prenosimo u cijelosti:

“Ocjena predsjednika RH o Zaključcima Vijeća EU-a o proširenju – u dijelu koji se odnosi na Bosnu i Hercegovinu – potpuno je pogrešna. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova već je odbacilo zlonamjernu i po nacionalne interese štetnu insinuaciju da je Hrvatska tobože podržala tekst koji ‘ne jamči prava Hrvata u BiH kao konstitutivnog naroda’. Upravo suprotno.

Daytonski sporazum & presuda u slučaju ‘Ljubić’

Na inicijativu Vlade RH, u tekstu Zaključaka izričito se navode Daytonski sporazum i važnost izborne reforme s ciljem uklanjanja svih oblika diskriminacije. Pritom se ističe važnost provedbe odluka Ustavnog suda BiH, što uključuje i presudu u slučaju ‘Ljubić’ o nužnosti legitimne predstavljenosti Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH.

Postići manje – MIlanovićev ‘veliki uspjeh’

Zaključci Vijeća EU-a – koje Zoran Milanović sad pokušava problematizirati – ne samo da sadrže ključne elemente za ostvarivanje ustavne ravnopravnosti Hrvata u BiH, nego su i iskorak u odnosu na ranije tekstove, pa tako i na jednoglasno usvojenu Zajedničku izjavu sa sastanka na vrhu NATO-a 14. lipnja. U njoj se također izrijekom ne spominju prava Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH, ali je za nju Milanović ipak glasovao. I još se hvalio svojim „velikim uspjehom“!?!

Ili zlonamjernost ili odraz neznanja

Donošenje Zaključaka Vijeća EU-a o proširenju važna je poruka Europske unije o nužnosti provedbe ključnih reformi na europskom putu BiH, koji Hrvatska snažno podupire.

Kvalifikacije o ‘propustu’ ili su zlonamjerne ili su odraz nedovoljnog razumijevanja pregovaračkih procesa u usuglašavanju ovakvih zaključaka Vijeća EU-a.

Milanović nastavlja sramotiti Hrvatsku

Dok je predsjednik Plenković u Sarajevu državnički zaštitio ugled Hrvatske pojašnjavanjem nepromišljenih izjava predsjednika RH o Srebrenici – Milanović je nastavlo sramotiti Hrvatsku napadima na Vladu i premijera, i to dok je trajalo Europsko vijeće! Doista nezabilježeno. S takvim pristupom, Milanović bi izazivao podsmijeh na Europskom vijeću. Bolje neka pročita Zaključke Vijeća EU-a o proširenju, a i o COVID potvrdama, umjesto da nastavlja blamirati sebe i štetiti Hrvatskoj i Hrvatima u BiH”.

 

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!