DUGOROČNA PROGNOZA: Veljača toplija no inače – je li kraj zime?

Ako je suditi prema trenutačno dostupnim prognostičkim materijalima, pred nama je iznadprosječno topla veljača – dugoročna je prognozu meteorologinje Tee Blažević s N1 televizije.

U cijeloj zemlji bit će izraženo pozitivno odstupanje srednje mjesečne temperature od srednjaka klime. Izgledno je i da će i ožujak i travanj biti barem malo topliji nego što je to uobičajeno, kaže Blažević za N1.

Proljeće klimatološki počinje s prvim danom ožujka. Ožujak isto, prema trenutačnim izračunima, pokazuje pozitivno odstupanje srednje mjesečne temperature od klimatološkog srednjaka. Odstupanje je vidljivo i u travnju, iako manje izraženo.

Što se oborine tiče, prognoza na sezonskoj skali mnogo je složenija od prognoze temperature. U veljači je nešto izraženiji signal za negativno odstupanje količine oborine od klimatološkog srednjaka, i to osobito na jugu Jadrana, dakle, mogućnost za manjak oborine u odnosu na prosjek je povećana u veljači. To znači da bi veljača bila sušnija.

Ožujak bi po tom pitanju trebao biti uglavnom u granicama normale, dok u travnju rastu izgledi za više oborine nego što je to uobičajeno.

Riječ je o dugoročnoj prognozi, koju treba uzeti s dozom opreza, i pratiti vremenske izvještaje na koja se odnose na kraće razdoblje.