DRŽAVNI VRH U VUKOVARU: Evo što kažu Plenković, Jandroković, Krstičević…

Podijelite članak
Ilustracija
Ilustracija

Dan je sjećanja na vukovarske žrtve i grad koji je nakon tromjesečne opsade pao na današnji dan 1991. godine u ruke JNA i paravojnih formacija iz Srbije.

Izvor: Media servis

Danas se prisjećamo i stradanja mještana Škabrnje.

Nekoliko desetaka tisuća ljudi stiglo je u grad heroj da iskažu dužno poštovanje prema žrtvama nepravednog rata. Kolona sjećanja počela je ispred vukovarske bolnice, simbola stradanja tog grada. Nakon mirne reintegracije Hrvatskog podunavlja, ovo je 20. Kolona sjećanja kojoj prisustvuje i državni vrh.

Premijer Plenković: “Došli smo izraziti poštovanje prema žrtvi hrvatskih branitelja, svih koji su dali život za slobodnu i demokratsku Hrvatsku, prema žrtvi grada Vukovara, simbola Domovinskog rata, svima onima koji su utkali sve ono što su imali u budućnost Hrvatske, budućnost svih nas koji danas živimo u njoj.”

Radilo se ovdje o velikoj tragediji, o velikoj nesreći, poručio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

“Grad Vukovar, tragedija Vukovara, poruka je ne samo hrvatskom narodu već i cijelom svijetu da je rat najgori način rješavanja sukoba i rješavanja problema.”

Vukovar je značio i znači sve, rekao je ministar obrane Damir Krstičević: “Duboko poštovanje Vukovaru, ogromnoj žrtvi u Domovinskom ratu, svim herojima Škabrnje i Vukovara. U mislima smo s obiteljima poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja koji su se žrtvovali za današnju slobodu u Hrvatskoj.”

A gradonačelnik Vukovara Ivan Penava zaključuje da je nedavni prosvjed protiv neprocesuiranja ratnih zločinaca probudio institucije te pozdravio i uvažava činjenicu dolaska predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca, no to je sve u drugom, ili desetom planu, kaže Penava i podsjeća zbog čega su danas svi u Vukovaru.

“Počast na sve nevine žrtve na kojima se bestijalno velikosrpski agresor iskalio zbog silnih gubitaka koje je imao tijekom borbi za Vukovar. Prosvjed je sad u drugom, trećem, desetom planu. Trebao bi biti svaki dan u godini, pogotovo onima koji su odgovorni za procesuiranje zločinaca, njima bi svaki dan trebao biti 18.11., svaki dan bi trebali imati pijetet prema tim ljudima.”

Komentiraj