DRUŠTVO: Milivoj Pašiček – Kako živjeti smrt u Aleji velikana u Zemlji čudesa

Milivoj Pašiček: Slijede li nakon registra izdajica registri berača kestena, splitske rive, „lovaca“ na generala Gotovinu..? 2

Nisam Alisa, ali sam svakim danom sve više uvjeren da živim u Zemlji čudesa. Jer svako malo udari me ponešto ludo što se ne može dogoditi u niti jednoj normalnoj zemlji na svijetu, ali može u Hrvatskoj.

Recimo, strast prema tome da za života gradiš sebi velebni nadgrobni spomenik i da uživaš u pogledima na njega sa svih strana. A još kad si toliko strastveno nadahnut u zemlji u kojoj siromaštvo raste, a mirovine ne pokrivaju ni crkavicu, pa samo prošećeš Alejom velikana na poznatom zagrebačkom Mirogoju i kažeš – tu mi je mjesto. Jer puni su ti džepovi.

U Zemlji čudesa u kojoj se, uz sve lopovluke i mešetaranja svake vrste, eto za novac love i sinakure besmrtnosti. U zemlji u kojoj još živi, gramzljivi vampiri šeću alejama mrtvih ne bi li i tu prigrabili za sebe nešto prije no što odu s ovoga svijeta. Jer oni su u svom ogledalu, u kojem se zaslijepljeni nekom samo njima znanom veličinom ogledaju, toliko silni da su sigurni kako im pripadaju zasluge da se šepure i kao mrtvi.

Zato je Dragan Kovačević, sada čelnik u aferi Janaf, odlučio da mu uz ime i pedigre ide i dvostruka mramorna grobnica u Aleji velikana na Mirogoju, baš tamo gdje će vječno snivati uz Edu Murtića, Ivicu Račana, Dražena Petrovića, Enu Begović, Dragutina Šurbeka…

Jer, on zna da u Zemlji čudesa novcem može sve kupiti, pa i besmrtni zrak među besmrtnicima. I morao je oboljeti od tog provincijskog virusa koji neizlječivo stanuje u ovoj Zemlji čudesa u kojem svatko tko se domogao para misli da je netko, uvjeren je da je nešto i želi pripadati nekoj eliti. I nevažan uvjeren je da je važan u zemlji u kojoj je odavno srušen sustav vrijednosti.

Tako je naš Dragan godine 2017. kupio grobnicu u Aleji velikana za nekih 250.000 kuna, što je za njega prava sitnica. Ali, kako se tog mjesta dočepao baš on? Tko li mu je sve to sredio, da ne kažem pogodovao? Zašto se sve to i sada stavlja pod tepih? Hoće li itko odgovarati? Uh, baš sam naivan. A tko bi još u Zemlji čudesa za nešto odgovarao?

Konačno, nije naš Dragan jedini koji se u ovoj zemlji obogatio baveći se politikom i to u nekoj od fotelja na državnim funkcijama. Jer, stvari su tu jasne – oni imaju državu, oni su moćni i važni, oni se igraju igrice među sobom koje su teške milijune.

Mutni poslovi među mutnim političarima, oni imaju svoju Zemlju čudesa u kojoj rade što hoće i mogu što hoće. Oni su uredili državu za sebe, oni su kruhoborci na kruhu radnika, seljaka, umirovljenika… koji sve lošije žive. I ono najjadnije – šute, ili jamraju po kafićima i društvenim mrežama. Zato je i moguće da razni Dragani i smrt žive u Aleji velikana.

Komentiraj