DRUŠTVO: Lazar Grujić – Uhljebljuju se pristaše za provedbu stranačkih i privatnih interesa

Podijelite članak

STRANKA UMIROVLJENIKA: Ne trebamo premijera retoričkog 'alfa mužjaka' kojem su svi papci

Piše: Lazar Grujić

Za one koji nisu uspjeli pročitati vijest iz Francuske ponovit ćemo kako je njihov ministar podnio ostavku jer je večeru za sebe i suprugu platio službenom karticom, piše Lazar Grujić, čelnik Stranke umirovljenika.

Podsjetiti ćemo isto tako kako su se neki naši ministri služili karticom kao bankomatom i pravili ogromne račune za reprezentaciju, ali nisu napuštali svoje fotelje. Čak i danas su vjerojatno u sudskom postupku ti slučajevi protuzakonitog i u najmanju ruku nekulturnog ponašanja unatoč tome što je riječ o bivšim čelnicima ministarstva kulture.

Usporedimo li današnje afere aktualnih ministara, koji su podnijeli ostavku, ili su smijenjeni, ova nam se nedjela čine sitnim nepodopštinama i bojimo se da ćemo ako tako nastavim potpuno izgubiti osjećaj i vjeru u pravdu i poštenje.

Slično je i sa situacijom u školstvu i sve lošijim rezultatima na državnoj maturi koja ne da nije razlog za ministričinu ostavku već naprotiv euforiju oko uvođenja Škole za život. Tako bismo mogli unedogled nabrajati uspjehe ministara koji su samo njima poznati, ali moramo priznati kako su pravi maheri za stjecanje osobnog bogatstva i materijalne koristi.

Bez obzira jesu li na vlasti ili ju samo podržavaju aktivno sudjeluju u kadroviranju, uhljebljivanju svojih pristaša i provedbi prljavih stranačkih i privatnih poslova na državni račun. U tom komplotu raznoraznih interesa potpuno se izgubio smisao i osnovna definicija politike jer se ne zna tko je oporba tko vlast, tko je lijevo, a tko desno, tko je liberal, a tko konzervativac…

Stoga je potpuno jasno kako građani sve manje izlaze na izbore jer jednostavno ne znaju kome dati svoj glas s obzirom na to da on ovisi u konačnici o političkoj trgovini i novcima iz crne torbe. O izbornom programu i predizbornim obećanjima ne vodi se briga i računa se na zaborav birača. No pomalo se ta situacija mijenja i uvjereni smo kako će stoga mnoge trgovačke političke stranke uskoro nestati s političke scene.

Usporedimo li primjer SAD-a i izbornog obećanja bivšeg predsjednika SAD-a Obame kako će između ostalog provesti zdravstvenu reformu ili sadašnjeg Trumpa kako će zaustaviti imigrante jasno je kako Amerikanci točno znaju za koga glasati. Nema tu vrludanja, naknadne pameti, svakojakih izlika ili lažnih obećanja poput onog kako ćemo otkupiti INU, zadržati proizvodnju u Sisačkoj rafineriji i sl.

Stoga neka nam primjeri iz demokratskih država s dugom tradicijom poput Francuske i SAD-a budu nit vodilja u političkom životu i demokratskom iskoraku koji smo godina očekivali. Nažalost mi u Stranci umirovljenika kao i velika većina naših sugrađana s njime smo svakog dana sve više razočarani.

 

 

 

Komentiraj