DRAŽEN LALIĆ: Na koliko su domaćih utakmica bili ti koje sada paradiraju u dresu Hrvatske?!

Foto: Screenshot/HRT
Foto: Screenshot/HRT

Iako bi trebali biti strogo odvojeni, i takav princip se promovira na svakom koraku, politici i sportu često se isprepliću putevi.

Piše: Damon Balenović

Pa je tako srbijanski predsjednik Vučić uoči utakmice Vatrenih s Rusijom najavio da će navijate za saveznike, a ne za susjede, teniski as Novak Đoković trpi napade nakon podrške našoj reprezentaciji, a svjež je i slučaj Domagoja Vide i Ognjena Vukojevića koji su pobjedu protiv Rusa posvetili Ukrajini i tako izazvali skandal.

Je li Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji cijepljeno protiv politike pitali smo politologa, ali i velikog nogometnog navijača, Dražena Lalića. Kaže, političari su bili oprezni.

“Mislim da ima manje politike nego se moglo očekivati kada je prvenstvo počinjalo. Bila su prisutna upozorenja da će Putin iskoristiti prvenstvo za svoje političke svrhe, a dogodilo se da je on to iskoristio na jedan vrlo lukav i “soft” način”, smatra Lalić.

Nije bilo nereda, kojih su se mnogi pribojavali, ističe Lalić. A stručnjakinja za Rusiju Jelena Jurišić ističe da je Putin do sada bio samo na utakmici otvaranja prvenstva.

“Sigurno da je to napravljeno kako ne bi politika bacila bilo kakvu sjenu na SP. Baš sada gledam prilog na ruskoj televiziji o boravku jučer Macrona i belgijskog kralja u Sankt Peterburgu i na neki način izražavaju žaljenje što britanska premijerka ne može prijeći preko političkih skandala i doći u Moskvu”, kaže Jurišić.

Dražen Lalić i Jelena Jurišić slažu se da incident s Vidom i Vukojevićem neće puno naštetiti pozitivnoj slici koju je Hrvatska stekla odličnim igrama naših reprezentativaca.

“Drama je više bila na društvenim mrežama nego u medijima. Državni su mediji čak smirivali tenzije. Šteta što se na taj način politika uplela u nogomet”, rekla je Jurišić.

A političari, po običaju, pokušavaju profitirati od uspjeha sportaša. Predsjednica Grabar Kitarović je gotovo pa ukrala “show” u utakmici protiv Rusije, a sada su naše Vatrene otišli bodriti premijer Plenković i predsjednik Sabora Jandroković. Zato se Lalić pita.

“Na koliko utakmica domaćeg prvenstva su bili ti likovi, te javne osobe koje sad paradiraju okolo u dresovima reprezentacije. I trebalo bi ih upitati koliko gostovanja imaju. Nogometni navijač se vrednije prema broju gostovanja, vi sada razgovarate sa čovjekom koji ima oko 110 gostovanja”, kaže Lalić.

Komentiraj