DRAMATIČNO U VENEZUELI: Guaido poziva na ulice, Maduro tvrdi: Puč nije uspio!

Podijelite članak

U sukobima koji su izbili u Venezueli nakon što je jučer samoproglašeni predsjednik Juan Guaido pokrenuo vojni puč i pozvao na svrgavanje Madura ozlijeđeno je najmanje 70 ljudi.

Izvor: Media servis

Informacije koje izlaze u javnost su oprečne jer je Maduro stranim medijima zabranio ulazak u zemlju. Jasno je samo da postoje dvije frakcije unutar vojske.

Jedan dio svrstao se uz Madura, a drugi uz Guaidoa. Sinoć se pojavila informacija da je Guaido napustio zemlju, a građanima se putem društvenih mreža obratio sa nepoznate lokacije.

Za danas najavljuje velike prosvjede na ulicama Caracasa.

“Sutra, na Prvi maj, nastavit ćemo na ulicama, diljem cijele zemlje. Nenasilnim putem osigurat ćemo bolju budućnost građanima Venezuele. Nastavljamo operaciju sloboda. Cijela će Venezuela ponovno biti na ulicama”

Nicolas Maduro građanima se obratio oko 9 sati po lokalnom vremenu putem državne televizije. Uz njega je bio ministar obrane Vladimir Padrino.

– Cilj je danas bio veliki šou. Na Guaidovu stranu prešla je tek “mala skupina” vojnika. Njihov plan nije uspio, njihov poziv nije uspio jer Venezuela želi mir, poručio je Maduro.

Reakcije iz svijeta su oprečne. Sjedinjene Države i dio južnoameričkih zemalja podržale su Guaidova nastojanja dok su Rusija, Španjolska i Britanija, primjerice, pozvale na mirno rješenje krize. Donald Trump je, pak, putem Twittera zaprijetio embargom i sankcijama Kubi zbog podrške Maduru.

Komentiraj