DRAMA UKRAJINSKE HEROINE: Hoće li pilotkinja Savčenko izdržati u ruskom zatvoru do presude?

Podijelite članak

nadežda savčenko

Njezina sudbina podiže na noge svijet. Nadežda Savčenko (34), ukrajinska vojna pilotkinja, zarobljena je u istočnoj Ukrajini u lipnju 2014. Dogodilo se to tijekom borbi između ukrajinskih snaga i proruskih separatista.

Tada je predana je ruskim vlastima, a u Rusiji joj se sudi zbog ubojstva dvojice ruskih novinara. Ona negira da je počinila nešto protuzakonito i u zatvoru štrajka glađu.

Bude li proglašena krivom prijeti joj kazna zatvora od 25 godina. U međuvremenu je postala nacionalna junakinja za mnoge u Ukrajini koji je smatraju simbolom prkosa Kremlju.

Njezin odvjetnik Nikolaj Polozov kaže kako ona pati od srčanih problema i groznice otkako je prestala jesti i piti u znak protesta zbog, kako ga je nazvala, “show suđenja”.

U međuvremenu je ruski sud objavio kako će joj presuda biti izrečena 21. i 22. ožujka.

O slučaju Savčenko razgovarali su telefonom i Sergej Lavrov, ruski ministar vanjskih poslova, i Pavle Klimkin, ukrajinski ministar.

 

Lavrov je rekao da je Rusija bila spremna ukrajinskim liječnicima dopustiti posjet Nadeždi Savčenko, ali da se od toga odustalo zbog njezinog ponašanja u sudu.

 

Prema ruskim izvorima zdravstveno stanje Nadežde Savčenko je dobro i nitko je neće moći posjetiti sve dok protiv nje ne bude izrečena presuda.

I Njemačka traži od Rusije da “hitno oslobodi” Savčenko, jer je suđenje protivno mirovnom dogovoru koji je postignut sa ciljem okončanja nemira u Ukrajini.

Naravno, i službeni Kijev traži njezino hitno oslobađanje.

A Savčenko poručuje da će nastaviti štrajk glađu, a na sudu je sucu pokazala srednji prst.  A u svom završnom obraćanju sudu je rekla:

“Nastavit ću odbijati hranu i vodu i ako bude potrebno i više od tjedan dana do izricanja presude. Ne prihvaćam krivicu niti priznajem presudu ruskog suda.”

Njezin odvjetnik Nikolaj Polozov je pak rekao:

“Njezin život je u opasnosti. Kao advokatima naš glavni zadatak je sada da omogućimo ukrajinskim liječnicima da dođu do nje i da nadziru stanje njezinog zdravlja.”

Komentiraj