DMITRO KULEBA: Mariupolj više ne postoji – Rusi su ga odlučili sravniti sa zemljom

Rat i dalje bjesni Ukrajinom. Predsjednik Volodimir Zelenski je zaprijetio povlačenjem iz mirovnih pregovora s Rusijom ako ruske snage koje opsjedaju Mariupolj ubiju ukrajinske borce okružene u tom lučkom gradu na jugu zemlje.

Izvor: Media servis

O stanju u Maripolju jučer je za CBS govorio ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba.

“Situacija u Mariupolju je strašna u vojnom smislu i slama srce. Grad više ne postoji. Preostala ukrajinska vojska i velika grupa civila su okruženi ruskim snagama. Nastavljaju svoju borbu, ali prema onome kako se ruska vojska ponaša u Mariupolju, čini se da su ga odlučili sravniti sa zemljom.”

Rusi su rekli da će životi ukrajinskih branitelja biti pošteđeni ako napuste čeličanu Azovstal. Ukrajinski predsjednik je zaprijetio povlačenjem iz mirovnih pregovora s Rusijom ako ruske snage ubiju ukrajinske vojnike u Mariupolju. Poručio je kako postoje samo dvije opcije da se ovakvo stanje okonča.

Foto: Twitter of Dmytro Kuleba

“Ili će naši partneri dati Ukrajini nužno teško naoružanje, avione i to bez pretjerivanja, istog trena kako bi mogli reducirati pritisak okupatora na Mariupolj i odblokirati ga. Ili pregovori – u kojima bi uloga naših partnera također trebala biti ključna. Hoću da se ovo čuje: Nije bilo dana od trenutka blokade Mariupolja u kojemu nismo tražili soluciju.”

Zelenski je pozvao francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da se osobno dođe uvjeriti da Rusi nad Ukrajincima provode genocid s obzirom da Macron, za razliku od nekih njegovih kolega, taj pojam još ne želi upotrijebiti. U intervjuu koji je jučer emitiran na CNN-u, Zelenski je odbacio ideju da bi Ukrajina mogla Moskvi predati Donbas i istočne dijelove zemlje kako bi se zaustavio sukob. Pritom je istaknuo da njegova zamlja ne svojata ničiji teritorij te da se neće odreći svog.

U Donbasu traju žestoke borbe posebno oko Severnodonjecka, Lisičanska i Rubižna. Na meti ruskih projektila je i Harkiv u kojem su ponovno stradavali civili u raketiranjima stambenih četvrti.Iz dana u dan povećava se broj raseljenih Ukrajinaca. Mnogi od gotovo pet milijuna ljudi koji su pobjegli iz Ukrajine neće imati domove u koje bi se mogli vratiti, upozorili su Ujedinjeni narodi.

“Gađanje naseljenih područja unutar Mariupolja u skladu je s ruskim pristupom Čečeniji 1999. i Siriji 2016.”, navodi britansko ministarstvo obrane, dodajući da se takvi napadi događaju unatoč tvrdnjama ruskog ministarstva obrane od 24. veljače 2022. da Rusija neće napadati gradove niti prijetiti ukrajinskom stanovništvu.