DJEČJA OPERA U ZAGREBU: Brundibar – uz sjećanja na žrtve holokausta

Foto: Facebook
Foto: Facebook

U povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, ovu subotu premijerno će biti izvedena prva hrvatska opera za djecu Brundibar, koju produciraju Centar za promicanje tolerancije i očuvanja sjećanja na holokaust i Udruga FSŽF Zagreb u suradnji s Gradom Zagrebom.

Potresnu povijest koju prati ovu operu ispričao nam je redatelj ove izvedbe Krešimir Dolenčić.

“Godine 1939. trebala je biti izvedena u židovskom sirotištu u Pragu, no sve su deportirali u Theresienstadt, to je bio tzv. pokazni nacistički logor, gdje je nacistička propagandna mašinerija pisala, pričala i film snimala kako su Židovima dali krasne uvjete za život, pa čak i grad cijeli. Skladatelj je tamo našao sjajan orkestar, i djeca su to izvodila. U tom logoru izvedeno je čak 55 predstava sa raznim podjelama djece. Od sve djece, preživjelo je samo troje jer su ih nakon svega toga, odveli u Auschwitz”, ispričao je Dolenčić.

Ova dječja opera prvi je javni događaj koji organizira Centar za promicanje tolerancije, čija privremena ravnateljica Nataša Popović kaže:

“Mislim da je jako važno napomenuti da je ovakvih programa potrebno što više. Mislim da je važno da naši mladi, naša djeca ne zaborave što se prije 70-ak godina događalo”.

Predstava će se održati u dvorištu stare uljare u ulici Ljudevita Posavskog, u kojoj bi uskoro trebao početi s radom Muzej tolerancije. Sada zapuštena uljara nekad je bila u vlasništvu židovske obitelji, a sada će biti obnovljena sredstvima iz EU fondova.

“Nakon dovršenja dokumentacije, zdanje ćemo obnoviti sredstvima iz EU fondova. A ako bi se dogodilo da ih ne povučemo, jamčim vam da će Grad Zagfreb izdvojiti vlastita sredstva i urediti u zakazanom roku ovo zdanje. Prva hrvatska izvedba Brundibara je jedan od upečatljivih načina Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta”, rekao je Bandić.

Gradonačelnik Milan Bandić, podsjetio je na još jedan projekt.

“Podizanje spomenika na prostoru između Glavnog kolodvora i pošte u Branimirovoj ulici kao trajnog sjećanja na 6 milijuna žrtava holkausta, a prema izabranom autorskom rješenju Dalibora Stošića. Otvaranjem Centra za promicanje tolerancije i očuvanja sjećanja na holokaust, Zagreb će trajno memorirati holokaust, promicati toleranciju i pridonositi borbi protiv svake vrste nasilja jer Grad Zagreb je uvijek na strani bolje i sretnije budućnosti”, zaključio je Bandić.

Premijera dječje opere Brundibar održat će se u subotu 27. siječnja, u dvorištu stare uljare, odnosno budućeg Centra za promicanje tolerancije i očuvanja sjećanja na Holokaust.

[fb_pe url=”https://www.facebook.com/milanbandicgradonacelnikzagreba/posts/2014651105444846″ bottom=”30″]