DESNICA ŠOKIRANA: Najvjerojatnija zabrana komemoracije na Bleiburgu

Komemoracija za žrtve Bleiburga mogla bi se ubuduće stalno održavati u Udbini. U tom smjeru razmišljaju u Hrvatskom saboru, koji je pokrovitelj te komemoracije, a koja se prije pandemije obilježavala na Lojbaškom polju pokraj Bleiburga u Austriji, piše Večernji list.

Izvor: Media servis

U tom smjeru razmišljaju u Hrvatskom saboru, koji je pokrovitelj te komemoracije, a koja se prije pandemije obilježavala na Lojbaškom polju pokraj Bleiburga u Austriji, piše Večernji list. Istovremeno, stručno povjerenstvo o Bleiburgu, oformljeno na inicijativu austrijskog ministra unutarnjih poslova Karla Nehammera, predlaže zabranu tog skupa. Iznimka bi bila sveta misa kojom se komemoriraju žrtve. No odluka još nije konačna. Prvacima hrvatske desnice stav austrijskih vlasti predstavlja šok. Hrvoje Zekanović iz Hrvatskih suverenista.

“Granice postoje onda kada to zemljama koje su duže u EU odgovara. Hrvatska tu na periferiji, dakle, kada bi Hrvatska napravila isti presedan u nekom slučaju vjerujem da bi se na noge digao cijeli Europski parlament. Hrvatska je očito članica drugog reda u Europskoj uniji i nažalost ovdje moram opet upozoriti da trenutno aktualna Vlada Republike Hrvatske po tom pitanju ne radi ništa.”

Na novinarsko pojašnjenje da Austriji ne smeta sveta misa i komemoriranje žrtava već im smeta ustaško znakovlje, predsjednik Suverenista Marijan Pavliček kaže…

“Radi se o zločinu koji je 45 godina zataškavan. Na hrvatskoj diplomaciji je da izlobira i da se izbori da se i dalje može održati komemoracija na Bleiburškom polju”.

Žalsono je da nema reakcije MVEP-a, a prošle komemoracije su bile dostojanstvene I bez incidenata, naglašava Pavliček, a Vesna Vučemilović uhvatila se petokrake. Ili ćemo zabraniti sve ili nećemo ništa, rekla je.

“Svi znamo da su dva simbola koja su razarala Vukovar crvena zvijezda i četnička kokarda. Ni jedan od njih nije zabranjen. Nemojte misliti da sam ja za zabranu simbola, dapače. Mi te simbole viđamo svaki dan. Kolegica Peović sa crvenom zvezdom dođe u Sabor, a to bi moglo smetati kolegu Pavličeka koji je iz Vukovara”.

Crvena boja petokrake zvijezde očito djeluje stimulativno na naše političare desnice. Hrvoje Zekanović.

“Ja sam bio mnogo puta na Bleburškom polju i nisam nikada vidio kukasti križ na koji vi vjerojatno sugerirate. Nikada, rekao je Zekanović na što je novinarka uskočila i rekla mu da je riječ o ustaškim simbolima, a on je odgovorio: A bilo je ustaša u Austriji? Ne znam da su bili tamo. Profesor povijesti je tu pa ne znam. Aha, a ne smetaju im partizanski simboli, odnosno, zvijezde petokrake komunističke.”

Ovo je poraz hrvatske vanjske politike, smatra Ivan Penava, predsjednik DP-a.

“Naravno da od nas nitko nije za glorificiranje bilo kakvog totalitarnog režima, pa tako ni fašizma u Austriji. Apsolutno sam protiv toga, međutim, sa prijateljskom i partnerskom zemljom s kojom apsolutno nemamo nikakav spor nismo u stanju iskomunicirati da je riječ o velikom ožiljku hrvatskog naroda gdje je stradalo desetine, stotine tisuća nedužnih ljudi bez suda, je naprosto nevjerojatno”.

O istoj temi govorio je i Emil Daus iz IDS-a.

“Pa mislim da je to stvar Republike Austrije. Austrija se već i pokazala koliko je čvrsta u svojim stavovima i možda bi nam u nekim stvarima bilo dobro tražiti uzore u zapadno europskim zemljama kako su nedvosmislene u provođenju svojih zakona”.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!