DAVORKO VIDOVIĆ: Dječji doplatak kao univerzalno pravo djeteta, a ne socijalna pomoć

Dječji doplatak, naknada za djecu iz obitelji s nižim primanjima, od 2024. – godine u kojoj će se održati izbori za hrvatski i europski parlament – mogao bi se udvostručiti.

Naknade vezane za obitelj, poput dječjeg doplatka i rodiljnih naknada, najčešće su naknade čije se povećanje realizira u izbornim godinama, uz obećanje da je to samo početak onoga što će slijediti u narednom periodu. Tako je ovih dana Središnji državni ured za demografiju uputio u javnu raspravu plan zakonodavnih aktivnosti za 2023., u kojem za zadnji kvartal te godine najavljuje izmjene Zakona o dječjem doplatku.

“S ciljem stvaranja povoljnijih financijskih uvjeta za obitelji te proširenja kruga korisnika potrebno je uvećati svote doplatka za djecu za sve skupine korisnika, odnosno razmotriti mogućnosti udvostručenja istih”, predlažu, javlja Jutarnji list.

A Davorko Vidović, čelnik Socijaldemokrata i nekadašnji ministar na Facebooku je podsjetio kako bi zapravo valjalo riješiti pitanje dječjeg doplatka i što Socijaldemokrati planiraju:

“Kada je HDZ 2000-te odlazio s vlasti broj djece koja su primala dječji doplatak bio je kao i sada, oko 260 000. Preuzimajući odgovornost, kao nova koalicijska vlast, iste smo ga godine (ne predizborne, nego prve) više nego udvostručili, dodjelivši ovo pravo i djeci nezaposlenih. Jer je to novac namijenjen djeci.

Sjećam se: kao ministar sam bojevao teške bitke s kolegama iz drugih resora, jer je trebalo trenutno osigurati dvostruko milijardi za ovo pravo.

Ali, uspio(jeli) smo , mada s teškim nasljeđenim financijskim dubiozama. Kako? JER SMO IMALI POLITIČKU VOLJU.

Mi “Socijaldemokrati” tu političku volju imamo i sada. Umjesto jadikovki zbog katastrofalne demografske situacije i stalnih smišljanja novih strategija, nudimo ovo jednostavno rješenje – dječji doplatak kao univerzalno pravo djeteta, a ne socijalna pomoć najsiromašnijima.