DAVOR BOŽINOVIĆ: Većina mjera bit će produžena, ali oprezno ćemo krenuti u popuštanje

Stroge mjere za sprečavanje širenja koronavirusa u Hrvatskoj, na snazi su do nedjelje. Većina njih će biti produženo, no moglo bi doći i do nekog popuštanja.

Izvor: Media servis

Ministri su još jučer dobili upute i traži se prostor gdje bi se moglo krenuti s ublažavanjem ograničenja, ali zadnju riječ imat će epidemiolozi.
Veliki broj protuepidemijskih mjera u nedjelju će navršiti mjesec dana od uvođenja, a mnogi se pitaju hoće li i kada biti ukinute. “Izvjesno je da ćemo neke mjere ili većinu njih morati produžiti”, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

“Međutim, isto tako je izvjesno da ćemo kao i dosad vrlo promišljeno, oprezno krenuti u popuštanje mjera, jer svako popuštanje donosi određeni rizik. Moramo pratiti rezultat onogo što će biti vezano za popuštanje mjera, hoće li se to odraziti na povećani broj oboljelih.”

Božinović je jučer rekao da je jedna od opcija decentralizirano popuštanje, odnosno ukidanje nekih mjera u županijama s boljom situacijom. O kojim popuštanjima se radi? Ministri su od premijera dobili upute da predlože koje bi gospodarske aktivnosti iz njihovih resora trebalo aktivirati, no to će prvo morati amenovati epidemiolozi.

“U smislu koje i kako od tih aktivnosti organizirati na način da se uz poštivanje svih mjera koje su se pokazale najvažnijima u borbi protiv širenja koronavirusa i nakon toga bi Vlada zauzela svoje stajalište, a Stožer bi operacionalizirao te mjere.”

Ekonomski analitičar Andrej Grubišić za Media servis je rekao da bi s popuštanjem trebalo krenuti u biznisima gdje nema bliskog kontakta.

“To su sve rekao bih proizvodne kompanije. Usudio bih se reći veliki šoping centri gdje ima dovoljno mjesta za normalan protok ljudi bez ultra bliskog kontakta. Onda velike trgovine u specijaliziranoj maloprodaji poput namještaja, asesoara i tako dalje.”

Pitanje je samo prilagodbe, dodaje Grubišić. “Mislim da je zapravo cijeli spektar biznisa koji bi vjerojatno mogli početi s radom. Ako ne u full režimu u kojem su radili do sada onda u nekom prilagođenom režimu. Više je pitanje koji biznisi ne bi mogli, a ne koji bi mogli počet s radom. Ipak mislim da bi većina biznisa išla u kategoriju da bi uz neke određene prilagodbe zapravo trebali biti u stanju početi normalizirati svoje poslovne aktivnosti.”

Europska unija objavila je svoje preporuke za popuštanje mjera koje se temelje na tri preduvjeta. Prvi od tih je silazna putanja novozaraženih, odnosno pad u broju oboljelih više dana zaredom. Hrvatska još to nema, ali se drži u dvoznamenkastom dnevnom broju, a današnji mali broj novih slučajeva ministar zdravstva Vili Beroš pripisuje upravo uvedenim mjerama.

“Broj od danas 23 novodetektirana bolesnika je iznimno mali i on je takav samo zahvaljujući mjerama koje smo poduzeli i svjesti građana koji poštuju te mjere. Međutim, osvrnemo li se po okolnim zemljama vidjet ćemo da su ti brojevi neusporedivo veći. Ove mjere su tu s vrlo određenim i jasnim ciljem, rezultate za sada imamo, pa molim sve da ustrajemo na ovom putu, jer ćemo i dalje biti uspješni. U svakom trenutku se situacija može pogoršati i kod nas krenuti loše, stoga molim da budemo disciplinirani, promišljeni i da zajedno djelujemo.”

Bliži se turistička sezona. Iz Stožera su jučer istaknuli da bi se dozvolio ulazak stranih turista jedino ako epidemiološka situacija u njihovoj zemlji ne bi bila gora od one kod nas. No, moguće je da će na Jadranu i ove godine šetati Česi. U medijima je objavljeno da je češko udruženje putničkih agencija predložilo otvaranje svojevrsnih turističkih koridora, pa i prema Hrvatskoj, a o tome je premijer Andrej Plenković razgovarao s češkim kolegom Andrejem Babišem.

“Dogovorili smo da ministar turizma Gari Cappelli i ministrica Klara Dostalova predlože prihvatljive modele dolaska čeških turista u Hrvatsku tijekom ovogodišnje turističke sezone”, objavio je Plenković na Twitteru.

Komentiraj