DAVOR BERNARDIĆ: Zahvaljujući neradu Vlade problem neplaćanja je eksplodirao

davor bernardić

Šef SDP-a Davor Bernardić pozdravio je odluku Ustavnog suda koji nije prihvatio prijedloge za pokretanje postupa ocjene ustavnosti zakona o konverziji kredita u ‘švicarcima’.

Izvješće: Andrej Štrkalj

“Banke su trebale upozoriti građane na rizik kredita u ‘švicarcima’. SDP je dobio ovu bitku, ali ovo je bitka svih građana. Bili smo tu za ljude, nekada pod cijenu sukoba prema bankama za razliku od vladajućih koji su s ‘lex Agrokorom’ potpuno na strani banaka, a kontra ljudi, malih dobavljača, poljoprivrednika i svih onih koji u Hrvatskoj žive od svog rada”, rekao je Bernardić.

Komentirao je i odluku vezanu uz tzv. lex Vlahušić.”Mi poštujemo odluku Ustavnog suda, za razliku od vladajućih koji ne poštuju institucije ove zemlje, kao što je Odbor za etiku koji je utvrdio da je ministar plagirao”, rekao je Bernardić.

“Tatjana Šimac Bonačić je naša kandidatkinja za koju vjerujem da je od 21. svibnja, a onda i u drugom krugu buduća gradonačelnica Dubrovnika”, odgovorio je Bernardić na pitanje tko je kandidat SDP-a za lokalne izbore u Dubrovniku.

Bernardić vjeruje da će za SDP-ovu kandidatkinju za Dubrovnik dobiti i potporu HNS-a. Komentirao je situaciju oko Petrokemije.”Pod hitno je potrebno zaštiti poljoprivrednike i proizvođače, tako da se što prije pošalje proceduru u Zakon o nepoštenoj trgovačkoj praksi. Vlada je kasnila, da je prije godinu poslala Izmjene zakona o nepoštenoj trgovačkoj praksi koje su bile pripremljene, mi ne bi imali ovaj problem s dobavljačima i ne plaćanjem. Zahvaljujući njihovom neradu u zadnjih godinu dana, ovaj problem nelikvidnosti, ne plaćanja je eksplodirao. To je tada trebala napraviti Vlada HDZ-a i Mosta, a oni to nisu napravili”, dodao je predsjednik SDP-a.

Vezano za vjerojatni SDP-ov zahtjev za opozivom ministra financija Zdravka Marića Bernardić je rekao.

“Zadnjih godinu dana, isti ministar znao je, nisu reagirali. Zadnjih godinu dana nisu poslali u prijedlog zakon koji je trebao spriječiti ovu spiralu ne plaćanja, nisu reagirali. Sasvim je dovoljno elemenata za odgovornost i opoziv ne samo ministra, nego i ostalih dionika u tom procesu. Mi ćemo na Predsjedništvu SDP-a sljedeći tjedan i o tome razgovarati”, poručio je Davor Bernardić.