DAN NEOVISNOSTI: Hrvatski sabor prekinuo sve državnopravne veze s Jugoslavijom

DAN DRŽAVNOSTI:

Hrvatska obilježava 27 godina od proglašenja neovisnosti. Na današnji dan donesena je povijesna odluka kojom je Hrvatski sabor prekinuo sve državnopravne veze s Jugoslavijom.

Izvor: Media servis

Samo dan ranije, zrakoplovi JNA raketirali i oštetili Banske dvore, sjedište hrvatske vlade. Zbog toga su zastupnici odluke donosili u podrumu INA-ine zgrade u Šubićevoj ulici.

Nakon što su građani odlučili da žele samostalnu državu, stvoreni uvjeti za povijesnu i jednoglasnu odluku Hrvatskog sabora. Samo dan ranije velikosrpski agresori su raketirali Banske dvore, tadašnju rezidenciju prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. Savezni premijer Ante Marković i predsjednik Predsjedništva tadašnje države Stipe Mesić također su bili u zgradi vlade.

“Mi smo mislili da gori zgrada, međutim to je bila samo prašina, nije bio dim. Držali smo se svi za ruke, zajedno sa službenicima iz Banskih dvora i policijom, čekali su nas auti, otišli smo u jedno sklonište pokraj restorana Dubravkin put”, prepričao je Mesić.

Predsjednik Franjo Tuđman napad je ocijenio zločinom protiv kulture i napadom na simbol hrvatske vlasti.

“Ali su time barbari postigli suprotno, postigli su još veće jedinstvo hrvatskoga naroda”. Povijesna odluka donesena je 8. listopada, a obznanio ju je tadašnji potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks.

“Republika Hrvatska od dana 8. listopada 1991. godine raskida državnopravne veze na temelju kojih je, zajedno s ostalim republikama i pokrajinama tvorila dotadašnju SFRJ”, pročitao je Šeks.

U jeku agresije na Hrvatsku, pod prijetnjom novih napada, zastupnici su se natiskali u podrum INA-ine zgrade.

Predsjednik Sabora Žarko Domljan je poručio: “Još od vremena turskih zuluma hrvatski Sabor nije bio prisiljen da traži neko tajno i skrovito mjesto i sama ta činjenica dovoljno govori o tome kuda ovi novovjeki zulumčari povijesno i civilizacijski pripadaju”.

8. listopada obilježava se kao državni praznik od 2001. godine.