DAN NEOVISNOSTI: Hrvatski sabor prekinuo sve državnopravne veze s Jugoslavijom

Podijelite članak

DAN DRŽAVNOSTI: "Imamo svoju Hrvatsku, naša je i bit će onakva kakvu sami želimo", riječi su Tuđmana

Hrvatska obilježava 27 godina od proglašenja neovisnosti. Na današnji dan donesena je povijesna odluka kojom je Hrvatski sabor prekinuo sve državnopravne veze s Jugoslavijom.

Izvor: Media servis

Samo dan ranije, zrakoplovi JNA raketirali i oštetili Banske dvore, sjedište hrvatske vlade. Zbog toga su zastupnici odluke donosili u podrumu INA-ine zgrade u Šubićevoj ulici.

Nakon što su građani odlučili da žele samostalnu državu, stvoreni uvjeti za povijesnu i jednoglasnu odluku Hrvatskog sabora. Samo dan ranije velikosrpski agresori su raketirali Banske dvore, tadašnju rezidenciju prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. Savezni premijer Ante Marković i predsjednik Predsjedništva tadašnje države Stipe Mesić također su bili u zgradi vlade.

“Mi smo mislili da gori zgrada, međutim to je bila samo prašina, nije bio dim. Držali smo se svi za ruke, zajedno sa službenicima iz Banskih dvora i policijom, čekali su nas auti, otišli smo u jedno sklonište pokraj restorana Dubravkin put”, prepričao je Mesić.

Predsjednik Franjo Tuđman napad je ocijenio zločinom protiv kulture i napadom na simbol hrvatske vlasti.

“Ali su time barbari postigli suprotno, postigli su još veće jedinstvo hrvatskoga naroda”. Povijesna odluka donesena je 8. listopada, a obznanio ju je tadašnji potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks.

“Republika Hrvatska od dana 8. listopada 1991. godine raskida državnopravne veze na temelju kojih je, zajedno s ostalim republikama i pokrajinama tvorila dotadašnju SFRJ”, pročitao je Šeks.

U jeku agresije na Hrvatsku, pod prijetnjom novih napada, zastupnici su se natiskali u podrum INA-ine zgrade.

Predsjednik Sabora Žarko Domljan je poručio: “Još od vremena turskih zuluma hrvatski Sabor nije bio prisiljen da traži neko tajno i skrovito mjesto i sama ta činjenica dovoljno govori o tome kuda ovi novovjeki zulumčari povijesno i civilizacijski pripadaju”.

8. listopada obilježava se kao državni praznik od 2001. godine.

Komentiraj