DALIJA OREŠKOVIĆ: Treba objaviti razlog predsjedničinog putovanja u SAD

Dalija Orešković, predsjednica Povjerenstva
Dalija Orešković, predsjednica Povjerenstva

Posjet predsjednice Kolinde Grabar Kitarović SAD-u, peti u nepune dvije godine mandata, zbog svoje je tajnovitosti u javnosti otvorio brojna pitanja.

Mila Moralić istražila je zašto se ne smije znati što točno predsjednica opet radi u Americi, s kime se sastaje i zašto.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović boravi u petodnevnom posjetu SAD-u, a iz njenog Ureda Media servisu su potvrdili da neće objavljivati nikakve detalje sastanaka koje će predsjednica tamo održati. Tvrde da je diskrecija potrebna jer se radi o članovima prijelazne administracije Donalda Trumpa i da to prema njima ne bi bilo u redu. A što bi bilo u redu prema hrvatskim građanima, koji taj put i plaćaju?

Dugogodišnji diplomat Ivica Maštruko Media servisu je rekao da tajnovitost u ovom slučaju nije ni prihvatljiva niti pristojna.

“Ovo je ne znam koji njen posjet Americi u dvije godine to već postaje malo čudno, ti česti odlasci s nekim nedefiniranim programima. Naknadna objašnjenja s kim se nalazi i što radi su, što se tiče javnosti, neprihvatljivi”, kazao je Maštruko.

Kolinda Grabar Kitarović tri je godine bila veleposlanica u Washingtonu, pokrenula je neke inicijative u regiji čvrsto vezane uz SAD te najavila, odmah nakon pobjede Donalda Trumpa na izborima, kako se nada da će s njegovom administracijom blisko surađivati na pitanjima ugroze sigurnosti te riješiti neka od otvorenih pitanja koja već godinama opterećuju regiju. Velika je zagovornica revizije Daytonskog sporazuma, za koji je izjavila da je prevladan, čime je izazvala reakciju američke veleposlanice u BiH.

Za bivšeg ministra vanjskih poslova, HDZ-ovog Miru Kovača nema sumnje da je putovanje dobro iskoordinirano s premijerom i diplomacijom na Zrinjevcu.”Gospođa predsjednica je državni poglavar i moramo svi skupa pretpostaviti da se radi o susretima koji su dogovoreni. To nalaže zdrav razum”, kazao je Kovač za kojeg nema ništa senzacionalno u tome što su članovi prijelazne administracije primili predsjednicu Hrvatske.”Ma i ja sam osobno isto u prosincu u Washingtonu kao član izaslanstva Sabora bio u kontaktu s članovima Trumpovog tima, s kongresnicima. Tako da, svaki kontakt je pozitivan”, naglasio je Kovač.

No i dalje se ne zna jesu li ti kontakti privatni ili službeni. Odgovor na to pitanje očekuju i u Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa i upozoravaju da je transparentnost prema javnosti svakog dužnosnika, nužna. Predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković:

“Očekujem da će se okolnosti ovog putovanja, počevši od svrhe i razloga, objaviti građanima. Nakon toga vidjet ćemo ima li u putovanju bilo što sporno u pogledu Zakona o sprječavanju sukoba interesa”.